Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Allt fler misstänkta terrorister utvisas från Spanien

Personer som misstänks sympatisera med radikala lärosatser av islam och på ett eller annat vis har uttryckt sitt stöd för terrorism hör inte hemma i Spanien. Det är en av slutsatserna som kan dras efter att antalet utvisningar av misstänkta och dömda terroristsympatisörer har ökat de senaste åren. Spanska Inrikesdepartementet uppger ofta hur framgångsrika polismyndigheterna är i att gripa misstänkta terrorister. Samtidigt visar färska siffror att allt fler också utvisas från Spanien. Det gäller både misstänkta och dömda som avtjänat sitt fängelsestraff. Det skriver Diario SUR på måndagen.

Den spanska antiterroristpolitiken är klar och tydlig liksom lagen. Enligt artikel 54 och 57 i utlänningslagen som bemyndigar staten att deportera varje utlänning som har begått en ”mycket allvarlig överträdelse” och som ”deltagit i aktiviteter som strider mot den nationella säkerheten eller som kan skada Spaniens relationer med andra länder” ska utvisas.

När attentatet i Madrid inträffade 11 mars 2004 där 193 människor omkom tillämpades utvisningar blygsamt. Under de senaste åren har antalet utvisningar ökat och verkställt vid 154 tillfällen. Under fjolåret utvisades 39 personer och hittills under 2017 har 20 personer utvisats.

Av 154 utvisade var 103 personer som dömts och avtjänat straffet i Spanien och därefter utvisats. Det gäller personer som deltagit vid terrorattacker eller tillhört en väpnad grupp. Det gäller bland annat den marockanske medborgaren Rafa Zouhier som 2014 utvisades från Spanien efter att ha blivit dömd för att ha hjälpt till med att få fram sprängmedel till attentatet i Madrid 2004. Det gäller även Youssef Belhadj som också utvisas till Marocko efter att avtjänat ett straff efter händelsen 2004.

Under de senaste åren har antalet som blivit dömda för att ha tillhört en terroristgrupp minskat i Spanien. I stället rör det personer som samarbetat med islamiska staten IS genom indoktrinering eller arrangerat resor till Syrien och Irak för IS-krigare.

Det är alltså ett nytt mönster. Från att tidigare tillhört en terrorgrupp är det nu kriminellt om en person samarbetar med terrorgrupper. Av den anledningen reformerades den spanska strafflagen 2015 för att kriminella skulle dömas när det gäller nya former av terrorism som inte omfattades tidigare. Artikel 575 innebär fängelse från två till fem år om en person utbildar, indoktrinerar och ägnar sig åt proselyt värvning eller hjälper andra att resa till ett område som styrs av en terroristgrupp.

14.08.2017
Skicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet
Vittsjö