Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Vänsterradikala skär sönder turistcyklars däck

Det är katalanska radikala ungdomsrörelsen Arran med kopplingar till vänsternationalistpartiet CUP som ligger bakom kampanjen med att få bort turister från Barcelona. Som Svenska Magasinet rapporterade under gårdagen har metoderna blivet allt mer aggressiva.

Den utländska turismen bidrar till att stärka den spanska ekonomin. Under årets sex första månader inbringade turismen 37,2 miljarder euro under det första halvåret vilket var en ökning med 14,8 procent jämfört med 2016.

Men i Barcelona är vänsterradikala ungdomsrörelser trötta och deras avsky vänder sig mot turistbussar vars däck skars sönder och vindrutor klottrades ner. Hyrcyklar har fått däck punkterade (bilden). Busschaufförer och passagerare har hotats med kniv. Det är en våldsspiral som har trissats upp.

”Försvinn, turismen dödar våra kvarter. Massturism och kapitalism är skadliga” är budskapet.

Ungdomsrörelsen Arran har också slagit till på Mallorca genom att skjuta upp raketer bland turister i hamnrestauranger.

Arran har nära band till antikapitalistiska, anarkistiska CUP-partiet som vill bryta loss Katalonien från Spanien och EU. CUP vill också slippa marknadsekonomin och kapitalismen. De är kända för att hålla högst tonläge i kongressen.

Det är inte bara ungdomsrörelsen Arran som upprörs av turisminvasionen i Barcelona. Många boende tycker att det har blivit lite väl många turister som tar över stadsdel efter stadsdel.

I Andalusien sa regionens turistansvarige Francisco Javier Fernández att Andalusien och Costa del Sol inte har några problem med ”turismfobia” som i Barcelona och Mallorca. Samtidigt sa han att problemen ska analyseras och ses över så att regionen kan motverka att liknande händelser sker här.

04.08.2017

Spanien just nu – kvalitetsturism eller fylleturism
 

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:
Skicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet