Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Spaniens äldsta kärnkraftverk läggs ned

Bristande stöd från politiska partier och företag nämns i regeringens beslut att inte förnya driftstillståndet för landets äldsta kärnkraftverk.

Energiminister Alvaro Nadal meddelade i tisdags att licensen för "Central nuclear Santa María de Garoña” i norra Spanien inte kommer att förnyas då det råder stor osäkerhet om anläggningens lönsamhet. Kärkraftverket är 46 år gammalt och ligger i malpåse sen 2013 då det stängdes av operatören Nuclenor (Iberdrola och Endesa) för att undvika produktionsskatter.

Kärnkraften håller på att fasas ut i Spanien och i dagsläget är det sju reaktorer i drift, dessa svarar för cirka 20 procent av energiförsörjningen.

03.08.2017

Spanien har investerat mycket i förnybara energikällor, men kapaciteten på dessa räcker inte för att motsvara efterfrågan. Så nu står regeringen inför den delikata uppgiften att att antingen återinvestera i moderniseringar av de kärnkraftverk som är i drift eller att behålla och öka driften på befintliga koleldade kraftverk.

Spaniens kärnkraftsreaktorer ger totalt 7,6 GW vilket motsvarar 7,6% av landets totala produtionskapacitet. Men genom ett högt utnytjande så producerade kärnkraften under förra året 23% av det totala behovet och var den enskilt största strömkällan.

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:

Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet