Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Aktioner mot turister i Katalonien och på Mallorca

De senaste dagarna har det inträffat ett flertal våldsamma aktioner mot turister i Barcelona och i Palma de Mallorca. Det har debatterats flitigt om massturismen på dessa orter de senaste månaderna men nu har debatten också övergått till våldshandlingar.

I Barcelona har en turistbuss stoppats av maskerade personer som punkterade ett av bussens däck och sprayade slagord mot turismen på bussen och uthyrningscyklar i staden har fått däcken punkterade. Minst sju hotell i Barcelona har blivit vandaliserade av vänstergrupper under de senaste veckorna.

I Palma de Mallorca invaderades en restaurang som ligger vid piren mittemot katedralen av ett tjugotal ungdomar som kastade konfetti i ansiktet på gästerna. De sågs också klättra ombord på fritidsbåtar med banderoller. Det tog 5 till 10 minuter innan polis och hamntjänstemän var på plats och då sprang ungdomarna. På deras banderoller kunde utläsas att de protesterade mot "den massiva turismen som ödelägger Mallorca".

03.08.2017

De som ligger bakom protesterna är den antikapitalistiska ungdomsrörelsen CUP Arran Jovent, en organisation som står nära moderpartiet CUP, ett parti som finns representerat i det katalanska regionalparlamentet och där det har en vågmästarroll. Både partiet och ungdomsrörelsen finns representerade i hela den delen av Spanien där det talas Katalanska.

Aktionerna har givetvis skrämt upp turistnäringen som befarar en dropp i turismen till Katalonien och Balearerna. De flesta politikerna har tagit avstånd från aktionerna utom moderpartiet CUP som kallar handlingarna för "symboliska aktioner" mot turistinvasionen.

(Bilden är tagen från en video som Arran har publicerat)   

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:

Skicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet