Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Rekordtidig vinskörd i Spanien

Den 18 juli startade vinskörden i Spanien. Den inleddes i vindistriktet Montilla-Moriles nära Córdoba. Det är de gröna druvorna Sauvignon Blanc (bilden) som går till unga viner som var först klara för skörd. Ifjol inleddes skörden den 2 augusti.

Årets skörd blir något mindre än ifjol då den översteg 47 miljoner kilo i vindistriktet Montilla-Moriles. Kvaliteten på Sauvignon Blanc blir bra i år enligt de första rapporterna trots ett kärvt klimat med torka. Däremot har odlingarna klarat sig från sjukdomar och skadeinsekter.

Efter Córdoba fortsätter vinskörden i Jérez och på Kanarieöarna för att sedan fortsätta i La Mancha under augusti månad. Druvor som står på tur är Chardonnay, Sauvignon Blanc, Verdejo och Moscatel.

I Castilla-La Mancha bekräknas skörden starta mellan den 5 till 10 augusti vilket är 20 dagar tidigare än normalt.

Kall vår minskar fransk druvskörd och så blir det även i norra Spanien som drabbades av frost och hagel tidigare i år. Vinproduktionen i Frankrike väntas bli rekordlåg i år till följd av den kalla våren. Det förutspås en minskning i produktionen med 17 procent.

Bordeaux, Charente, Alsace, Bourgogne och Languedoc har alla brottats med svåra väderförhållanden. Skörden i Frankrike pågår mellan augusti och oktober.

Även de norra delarna av Spanien drabbades i våras av en kall vår. Den spanska vinproduktionen förutspås minska med tio procent i år och landa på cirka 39 miljoner hektoliter vin.

Världens tre största vinproducerande länder Italien, Frankrike och Spanien väntas minska sin produktion med 20 miljoner hektoliter 2017. Det skriver vinportalen sevi.net och La Semana Vitivinícola.

26.07.2017

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:
Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän