Svenskamagasinet
Web



AKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Danske IS-krigaren: Spåren som ledde till Solkusten

Det var frukterna av ett lyckosamt polisarbete som gjorde att den tidigare IS-krigaren och danske medborgaren Ahmed Samsam, 27, kunde gripas på ett hotell i Benahavís på den spanska Solkusten 30 juni. Den 27-årige mannen som är född i Danmark av syriska föräldrar har en historia med organiserad brottslighet, drog- och vapenhandel bakom sig.

18.07.2017

Svenska Magasinet skrev om gripandet 3 juli. Allt fler detaljer har släppts de senaste dygnen. Ahmed Samsam ingick i den sunniextremistiska jihadistgruppen IS mellan 2012 och 2015 då han deltog i IS-attacker mot Raqqa och stadens flygplats. Staden ansågs som huvudstad i det självutropade kalifatet som nu håller på att återerövras av den internationella koalitionen.

Ahmed Samsam kom till Spanien 14 juni där en av mannens bröder är resident. Samsam avvek från Danmark dagen innan ett fängelsestraff skulle verkställas. Guardia Civil lokaliserade Ahmed Samsam till provinsen Málaga bara en vecka efter att han hade lämnat Danmark.

Guardia Civil hade mannen under bevakning under en tid för att kartlägga umgängeskretsen innan gripandet skedde på hotellet.

Enligt poliskällor som den spanska dagstidningen ABC citerar var Ahmed Samsam iförd västerländska kläder under sin tid i frihet på Solkusten. Han åtföljdes i regel av fyra personer när de anlände och lämnade hotellet i Benahavís, en liten kommun i bergen några mil från Marbella på Costa del Sol.

De betalade alltid kontant. De rökte, drack alkohol, umgicks med kvinnor. De rökte även hasch, enligt uppgifter till tidningen. Samsam ska även ha haft kontakt med personer för att komma över vapen och skottsäkra västar.

Förutom att mannen hade sin bror bosatt i provinsen Málaga finns det andra orsaker till att han valde Solkusten. Enligt Ana Salinas, professor i internationell rätt vid Málaga universitet och som är knyten till Europarådets antiterrorismkommitté (Codexter) är Spaniens södra kust med sin närhet till Nordafrika en idealistisk plats.

Här finns ett nätverk av kriminella grupper som är inblandade i människohandel, drog– och vapenhandel säger Ana Salinas till dagstidningen Málaga Hoy.

Spansk polis gör ständiga gripanden av kriminella på kusten som har kopplingar till organiserad brottslighet.
 

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:





Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän