Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Spanska utflyktsmål, del 6

Del sex av Spanska utflyktsmål bjuder på en stor och flera små stränder med svalt vatten, en storslagen natur samt en liten by.

Det handlar om Pantin i Galicien, det för de flesta kanske rätt okända nordvästra hörnet av Spanien. Att säga att Pantin är okänt är kanske inte helt rätt, själva stranden är mycket välkänd bland surfare. Men mer eller mindre okänd för resten av befolkningen, och byn Pantin är inte speciellt känd ens av surfarna eftersom det är Valdoviño som är huvudorten i området.

14.07.2017

Av Jonny Erixon
Stranden
Stranden i Pantin är relativt stor och ligger mellan två klippor, den är känd för att vara en av de bästa platserna i Europa för surfing. Här finns också en liten kanal där surfarna kan ta en genväg de dagar då vågorna är större. Den internationella surftävlingen Pantin Classics har anordnats här sedan 80-talet. Pantin passar även för nybörjare då surfakademin (Pantín Surf Camp) håller till här.
Surfare
Pantin är en liten by som ligger mellan Valdoviño och Cedeira, det sägs att det en gång var en kustutkik. Själva byn Pantin har inga monument eller speciella sevärdheter men ligger vackert mellan stranden som egentligen heter ”Playa de Rodo” och ett stort berg. Från toppen av berget kan man se byarna runt omkring samt ett flertal små stränder, bland andra Rosella, Graxal, Bale, Prados och Porto Carrizo. På berget skall det finnas en hästsko som har tillhört Santiagos häst, det sägs också att det skall finnas en spik från Kristi kors uppe på berget.
Stranden
Eftersom Pantin fortfarande är ett oexploaterat paradis att upptäcka så finns där inga hotell. Det är bäst att bo i närliggande städer som Valdoviño, Cedeira eller Ferrol. Pantin är känt enbart för den årliga surftävlingen och för att surfakademin använder stranden.
Pantin
Bildtexter: Översta bilden är från prisutdelning på Pantin Classic, foto: Javier Novo Rodríguez. Bild 2 visar Playa de Pantin, foto: el Buho nº30. Bild nr 3 är från Pantin Classic, Jay Quinn, foto: Ismael Mijan. Bild 4 och 5 är översiktsbilder, alla bilder utom den översta går att klicka på (öppnar i nytt fönster).
Hitta dit är inte svårt det är norr om Ferrol, i Spaniens nordvästra hörn, men kartan nedan hjälper förstås till.


Om du har missat de tidigare artiklarna i denna serie så finns de här:

Spanska utflyktsmål, del 1.
Spanska utflyktsmål, del 2.
Spanska utflyktsmål, del 3.
Spanska utflyktsmål, del 4.
Spanska utflyktsmål, del 5.


Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:

Skicka till en vän Skicka till en vän
Vittsjö