Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Spanska utflyktsmål, del 4

Del fyra av Spanska utflyktsmål erbjuder inte som föregångarna i serien på svalkande bad, även om sådana finns i närheten - utan raka motsatsen.

Tabernas öknen "Desierto de Tabernas" ligger i Spaniens torra sydöstra hörn, cirka 25 km norr om Almería. Det är Europas enda halvöken (egentliga öknar finns inte i Europa) med en årlig nederbörd på mindre än 200mm. Temperaturen kan under vintern gå ned till -5 grader för att sommartid närma sig 50 grader. Området omfattar 280 kvadratkilometer och är skyddat som naturpark, en mycket torr sådan.

07.07.2017

Av Jonny Erixon

Oasys MiniHollywoodLandskapet är kargt, omväxlande och dramatiskt med raviner och bergstoppar. Naturen påminner mycket om vildmarken mellan USA och Mexiko, vilket gjorde att flera filmregissörer fick upp ögonen för de möjligheter som erbjöds. Här har spelats in mängder med filmer, den första redan 1957. Det var den franska filmen "Öga för öga (Oeil pour oeil)" av André Cayatte som blev startskottet för en lång rad filmer, främst då westernfilmer. Fram till 1980 talet spelades här in mer än 300 filmer. Det spelas fortfarande in filmer och TV-produktioner här, om än i något blygsammare omfattning.

Mest känd av de regissörer som har verkat här är utan tvekan Sergio Leone med Clint Estwood som huvudrollsinnehavare i filmerna ”För en handfull dollar”, ”För några få dollar mer” och ”Den gode, den onde och den fule”. Dessa inspelningar påbörjades 1964 och året därpå byggde Leone tre västernstäder i öknen och de finns kvar än i dag, en av dem används fortfarande.

Andra filmer som spelats in här är “Lawrence av Arabien” (1962), “Cleopatra” med Elizabeth Taylor och Richard Burton (1963), “Patton” (1970) och “Conan Barbaren” (1982). “Indiana Jones och det sista korståget” (1989) med Harrison Ford och Sean Connery.

Nu finns här 3 filmbyar inklusive en temapark, i Oasys MiniHollywood erbjuds shower, det kan handla om bankrån eller fritagning av en fånge. Allt utspelar sig på stadens torg, plaza del pueblo, i anslutning till filmbyn finns det restauranger, glassbarer, swimmingpool, kaktuspark och zoologisk park.

För den som gillar att vandra finns det utmärkta vandringsleder i området.
Desierto de TabernasOm du har missat de tidigare artiklarna i denna serie så finns de här:

Spanska utflyktsmål, del 1.
Spanska utflyktsmål, del 2.
Spanska utflyktsmål, del 3.

Vilda Västern ligger i östra Andalusien

 

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:

Skicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet
Vittsjö