Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Imam inom salafiströrelsen gripen - hade format grupp på Mallorca

I ett större polistillslag samordnat av spansk nationalpolis i samarbete med Europol har sex personer gripits i Spanien, Tyskland och Storbritannien. Gripandena är ett resultat av en utredning som inleddes 2015 så spansk polis upptäckte en webbsida med en serie videoklipp som visar indoktrinering, rekrytering och resor till Syrien.

Huvudman är en 44-årig man som enligt pressmeddelandet från spanska inrikesdepartementet ska vara imam och bekänna sig till salafism. Han greps i Storbritannien efter en internationell efterlysning utfärdad av polis i Spanien.

Mannen förekommer i en spansk terrorutredning, kopplat till terrorrörelsen IS förehavanden. Utredning ska vara inriktad mot tillverkning och distribution av material över nätet, för användning vid terrorbrott.

Mannen har även besökt den spanska semesterön Mallorca där han hade format en grupp för radikalisering, indoktrinering och för att ansluta sig till IS eller Daesh.

Salafistpredikanten vars offentliga tal är välkända av brottsbekämpande organ i Europa var engagerad i att rekrytera frivilliga till Syrien.

Det är ett internationellt polissamarbete med ledning av nationalpolisen i Spanien som har lett till totalt sex gripanden. De övriga som har gripits har kopplingar till den 44-årige imamen och ska ha medverkat till att sprida IS-propaganda. En person har gripits i Tyskland och fyra på Mallorca i Inca, Ariany och Binissalem.

Det betyder att sedan Spanien höjde nivån för terrorhot NAA (Nivel de Alerta Antiterrorista) till en fyra på den femgradiga skalan den 26 juni 2014 har 178 personer gripits i Spanien. 95 procent av dessa sitter frihetsberövade i nuläget. Totalt med de som gripits i utlandet har spansk polis varit delaktig i 223 gripanden.

Många av gripandena har kunnat göras tack vare kampanjen riktad till allmänheten där man anonymt kan anmäla misstänkta personer via webbplatsen stop-radicalismos.es, appen Alertcops eller via gratisnumret 900 822 066.

28.06.2017
Skicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet
Vittsjöa