Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Megafoner på kommunhuset för att informera befolkningen

I dessa tider av sociala nätverk, digitala anslagstavlor, Twitter och Facebook finns det inlandskommuner som meddelar sig med invånarna via megafoner. I de flesta byar i inlandet runt Ronda är det tyst och stillsamt. Men ibland bryts tystnaden.

I Arriate med 4.114 invånare, Cortes de la Frontera med 3.277 och Atajate med 171 invånare meddelar sig kommunen via megafoner på kommunhusets tak. Och bor du utanför byn är det mun till mun metoden som gäller.

Tidigare gick en person utrustad med trumpet utmed byns gator för att utannonsera nyheter. Några byar i Ronda-området har kvar traditionen med megafoner på kommunhusen som ersatte trumpet-mannen.

I Diario SUR berättar Miguel Carrasco, 69, i byn Jimera de Líbar hur en kommunanställd på 1950-talet gick utmed byns gator utrustad med en trumpet och kungjorde lokala nyheter och förordningar.

Numera är kommunhuset i Jimera de Líbar utrustat med en megafon på taket och via den kungör borgmästaren om nyheter som att den kommunala swimmingpoolen har öppnat, att en upphittad plånbok har påträffats men det kan också handla om vattenförsörjning, kulturella eller religiösa högtider samt information om bidragsansökningar och jobbannonser.

Det är effektivt och ett snabbt sätt med att nå ut med ett budskap, säger Miguel Carrasco.

27.06.2017

Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet
Vittsjöa