Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Strejk vid spanska ambassader kan utvidgas globalt efter sommaren

Det beskrivs som ”utlandsupproret” i spansk press och gäller ambassadanställda i utlandet som går ut i strejk. Svenska Magasinet berättade 13 juni om hur de lokalanställda vid spanska ambassaden i Stockholm (bilden) gick ut i strejk. Den omfattade ambassadens samtliga kontor som kansliet, konsulatet, handelsavdelningen, turistbyrån och Instituto Cervantes.

Personalen anger en allvarlig växande löneförlust på grund av en djupare löneklyfta mellan de anställdas och jämförbara tjänster på den svenska arbetsmarknaden.

Även vid de spanska ambassaderna i Argentina och Kanada har de lokalanställda gått ut i strejk. Anledningen är att lönerna för de anställda har frysts i åtta år trots att levnadskostnaderna har ökat. Argentina brottas även med en hög inflation.

Nu säger det spanska fackförbundet för tjänstemän CSIF (Central Sindical Independiente y de Funcionarios) att strejken kan komma att utvidgas globalt efter sommaren om regeringen vägrar att göra något åt de frysta lönerna.

”Tyvärr har våra arbetsvillkor blivit mer och mer outhärdliga. Vi är verkligen på botten. Ingen går ut i strejk i onödan. Och ännu mindre med tanken att vi förlorar pengar varje dag vi inte arbetar” säger en ambassadanställd som Svenska Magasinet varit i kontakt med.

Den spanska dagstidningen ABC skriver på onsdagen att fackförbundet ber om löneförhöjningar på mellan 20 till 50 procent. Händer ingenting kommer strejken att utvidgas globalt efter sommaren meddelar CSIF.

Vid spanska ambassaden i Stockholm har de anställda pausat strejken i väntan på utfallet av de förhandlingar som pågår.

(Uppdaterad 22/6/2018)

21.06.2017

Personalen vid spanska ambassaden i Stockholm går ut i strejk
 

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:

Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet