Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Tre misstänkta marockanska jihadister greps i morse i Madrid

Spansk nationalpolis har tidigt på onsdagsmorgonen gripit tre marockanska medborgare, varav en bedöms som extremt farlig, vid ett tillslag i stadsdelen Legazpi i Madrid. Samtliga tre är misstänkta jihadister och en av de gripna, 32 år, har kopplingar till islamska staten IS. Den personen beskrivs som radikaliserad skriver inrikesdepartementet på sin webbplats.

Samtligas ”profil” liknar de som stod bakom attentaten senast i Frankrike och Storbritannien. Enligt inrikesdepartementet skedde gripandena på calle del Divino Valles 14 nära Atocha-stationen i Madrid.

Den 32-årige mannen har kommit längst i sin radikalisering och beskrivs som extremt farlig. De övriga två är 38 och 33 år gamla och var bosatta på samma adress som 32-åringen. Även de misstänks ingå i jihadistkretsar.

Vid tillslaget kom spansk nationalpolis över handböcker som beskriver jihadist-terror. Det är manualer för självmordsbombare eller för elektronisk jihad och martyrskap.

”Huvudmannen beskrivs som extremt farlig och liknar i sin profil de terroristerna som har varit involverade i attackerna nyligen i Storbritannien och Frankrike. Han anses vara ett klart hot mot säkerheten i vårt land och han har försökt rekrytera människor i hans bekantskapskrets för att utföra terrorbrott” skriver inrikesdepartementet i ett pressmeddelande.

Sedan den 26 juni 2015 då inrikesdepartementet höjde terrorhotnivån NAA (Nivel de Alerta Antiterrorista) till en fyra på den femgradiga skalan har spanska säkerhetsstyrkor gripit 172 misstänkta jihadister i Spanien och totalt medverkat till 217 gripanden även i utlandet.

Tack vare tips från allmänhetens och kampanjen ”Stop Radicalismos” har flera gripanden kunnat göras.

21.06.2017

1.162 tips till ”Stop Radicalismos”

Uppdaterad svensk krisberedskap i Spanien

 

Skicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet


Vittsjö