Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

30 år idag: Bilbomben som förvandlade köpcentrum till krematorium

Klockan 16.08 den 19 juni 1987 utförde den terrorstämplade vänstergerillan ETA sitt mest blodigaste attentat. En bilbomb exploderade vid köpcentret Hipercor på avenida Meridiana i Barcelona, 21 personer avled, varav fyra minderåriga, och 45 skadades. Under måndagen uppmärksammas årsdagen efter den tragiska händelsen.

Det var ETA:s Barcelonakommando som låg bakom bilbomben som förvandlade ett köpcentrum till ett väldigt krematorium, 3.000 grader varmt. I en Ford Sierra placerades sprängämnen, hundra liter bensin plus lim som skulle få en effekt som en napalmbomb.

Bilen parkerades på första våningen i ett parkeringsgarage i anslutning till köpcentret Hipercor. Explosionen var gigantisk och . 15 personer avled på platsen då de brändes levande. Ytterligare sex avled de efterföljande dagarna.

När bomben exploderade var det främst kvinnor och barn i köpcentret. Det var skolavslutning i Katalonien och många skulle göra sina inköp till festen San Juan.

ETA hade via ett antal telefonsamtal varnat för bomben. Men meddelandena beskrevs som förvirrande. Uppgifterna gick ut på att en bomb var placerad i en bil som skulle explodera klockan 15.30. Säkerhetstjänsten sökte bilen men kunde inte identifiera den.

När klockan hade passerat 15.30 utan att en explosion hade inträffat utgick polisen ifrån att det var en bluff. Samma dag hade spansk polis mottagit ett dussintal samtal om bombhot som visade sig inte stämma.

Det blev ETA-attentatet med flest dödsoffer på en och samma gång.

19.06.2017
Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet
Vittsjöa