Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Spaniens premiärminister överlevde misstroendeomröstningen

Vänsterpartiet Podemos misstroendeförklaring mot Mariano Rajoy röstades ned med överväldigande majoritet. Detta skedde efter en två dagars maratondebatt, de debatterade i totalt 16 timmar med stundtals hårda ord.

Det kom inte som någon överraskning att Podemos misstroendeomröstning skulle misslyckas, Podemos iscensatte hela proceduren främst för att profilera sig gentemot socialistpartiet PSOE. Men de hårdaste ordväxlingarna blev mellan Podemos ledare Pablo Iglesias och "mittenpartiets" Ciudadanos ledare Albert Rivera.

Pablo Iglesias anklagade den sittande PP-regeringen för allvarliga korruptionsbrott. Premiärminister Mariano Rajoy gick i svaromål och ifrågasatte kompetensen och seriositeten hos Iglesias, Rajoy sade att det fanns korruptionsfall i alla partier men att det inte involverade någon i den sittande regeringen. Han påpekade också att partiet har slagit rekord i att skapa jobb och få fart på den tillväxt som har tagit Spanien ut ur lågkonjunkturen.

Socialistpartiets talesman Luis Albalos förklarade att "även om de inte tycker att Mariano Rajoy är lämplig att leda landet, så kan de inte se Pablo Iglesias som rätt man för att ersätta honom. De kommer att ha en egen strategi för att gå vidare".

Röstsiffrorna blev 170 emot, 82 för och 97 avstod. Detta innebär att Rajoy lugnt kan sitta kvar på sin post, han kommenterade resultatet: "Det har blivit nedröstat av en överväldigande majoritet, detta innebär att jag kan fortsätta arbeta".

Detta var tredje gången sedan demokratin ifördes 1975 som det har hållts en misstroendeomröstning, samtliga har hittills misslyckats.

15.06.2017

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:

Skicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet