Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Supersnabb bredbandsförbindelse mellan Spanien och USA

MAREA-projektet som är en gigantisk fiberoptisk kabel som förbinder USA och Spanien började läggas ut i Virginia den 24 maj och når idag fram till sin spanska destination, Sopelana nära Bilbao.

Kabeln är ett samarbeten mellan Microsoft och Facebook för att förbättra förbindelserna mellan användare i USA och Europa. Driften av kabeln har tilldelats det spanska bolaget Telxius som är en enhet av Telefónica. Driftslicensen är på 25 år enligt konsortiekällor, företaget betalar en avgift till spanska staten för att utnyttja spanskt territorium med 1.239 euro per kvadratmeter och år, plus ränta. Det blir cirka 1 miljon euro för koncessionsperioden. Namnet MAREA är spanska och betyder "tidvattnet" kabeln är 6.600 kilometer lång.

Enligt Microsoft så kommer MAREA att vara den atlantkabel som har den högsta kapaciteten av alla atlantkablar. Den har åtta fiberpar och har en initialt beräknad kapacitet på 160 Tbs (TeraBits Per Second), det är 16 miljoner gånger snabbare än en standard fiberkabel för hemanslutning.

Rutten går söder om alla andra befintliga transatlantiska kablar som normalt sett går från New York eller New Jersey. Det är också den första kabel som förbinder USA med södra Europa. Från Virginia Beach till Sopelana strax utanför Bilbao. Därifrån kommer den via nätverkshubbar att anslutas till övriga Europa, Afrika, Mellanöstern och Asien.

12.06.2017

Efter månader av undersökningar och forskning utsågs den baskiska kommunen Sopelana och speciellt då playa Arrietera som den bästa landningsplatsen för kabeln på europeisk sida. "Den nya kabeln kommer att hjälpa till att täcka efterfrågan från kunder gällande höghastighets onlinetjänster och användande av molntjänster", skriver Frank Rey chef för Global Network Acquisition vid Microsoft Cloud Infrastructure and Operations.  "Detta markerar ett viktigt nytt steg för att bygga nästa generations infrastruktur på Internet" enligt Rey.

"Om du tittar på kabelsystemen över Atlanten så landar alla någonstans i nordöstra delen" säger Ajam Ahmad, Facebook;s vice vd för nätverksteknik. "Detta ger oss så många fler alternativ".

Det faktum att dessa Internetjättar lägger sina egna kablar – på egen bekostnad – visar hur mycket data dessa jättar måste flytta. Idag transporteras mer än två tredjedelar av all digital data över Atlanten på privata nätverk, som drivs av Google, Microsoft och Facebook. För några år sedan var det 10 procent. "Det är en enorm förändring" säger telekomanalytikern Tim Stronge.
Marea
Bildtexter: Bilden överst visar själva kabeln och den undre bilden kabelns dragning över Atlanten.


Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän
Vittsjö