Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Guardiola: ”Qatar öppet land – Spanien auktoritärt”

”Qatar är ett öppet och västerländsk land”. ”Spanien är ett auktoritärt land och vi röstar för något vi inte vill ha”. Två uttalanden av Josep Guardiolam före detta tränare hos FC Barcelona, numera i Manchester City. Igår eldade han upp massorna i Katalonien då 30.000 katalaner enligt lokalpolisen Guardia Urbana, 40.000 enligt arrangören, samlades för en manifestation för att försvara folkomröstningen 1 oktober.

Guardiolas uttalanden om Qatar och Spanien har kommit vid två olika tillfällen men väcker frågor kring den kände fotbollsspelarens politiska agenda.

I fredags meddelade den katalanska presidenten Carles Puigdemont vid regionalregeringen Generalitat, muntligt men inte skriftligt, att det blir en folkomröstning om Kataloniens självständighet och utropandet av en republik 1 oktober.

Organisationer för ett självständigt Katalonien, som ANC (Asamblea Nacional Catalana), Ómnium Cultural och AMI (Asoción de Municipios por la Independencia) som arrangerade söndagens manifestation menar att folkomröstningen är ostoppbar och att centralregeringen i Madrid inte kan stoppa processen.

Guardiola gick hårt åt mot Spanien som han kallade för en ”auktoritär stat” som ”bedriver politisk debatt”, ”är ett hot mot alla demokrater” och vill ”kapa demokratins röst”.
”Vi är offer under en stat och under en politisk förföljelse av demokratin i Europa” sa Guardiola som tillade att ”våra anspråk inte kommer att misslyckas”.

Josep Guardiola var ambassadör och förespråkare för att Qatar skulle få fotbolls-VM 2022. Omkring 1.400 arbetare har avlidit i samband med bygget av arenor i landet.

Guardiola har 47 landskamper för Spanien och var med om att ta OS-guld i Barcelona 1992.

12.06.2017

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:
Skicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet


Vittsjö