Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Flera drunkningstillbud under den senaste veckan

Badsäsongen har dragit igång på allvar och därmed också dessvärre tillhörande drunkningar och drunkningstillbud, oftast beroende på ren dumhet. Enligt RFESS så har 140 personer drunknat i Spanien under årets fem första månader.

Alicante:
Sju personer, en av dem en lokalpolis räddades i går vid playa de la Fustera de Benissa (Alicante) efter att de har svepts iväg av en stark ström. Den första räddningsaktionen inträffade klockan 19:15 den utfördes av badvakter från "socorristas de la Sociedad de Vigilancia y Salvamento (SVS)". Det var två flickor som hade problem med att ta sig i land. En lokalpolis försökte hjälpa flickorna men han fördes också med av strömmen. Badvakterna ryckte ut med båt och förde iland samtliga till Club Náutico de Moraira. Samtidigt som detta drama utspelade sig var det ytterligare fyra personer som sveptes iväg av strömmen. I det fallet samordnades räddningsarbetet med Club Náutico de les Bassetes, dit de räddade också togs iland. (Källa: Europa Press)

Torrevieja:
Här var det två personer som fick räddas efter att de hade valt att ta sig ett dopp vid Cala de los Trabajos i Torrevieja. Detta trots att det var kraftiga vågor i området, och att det är ett område med klippor och stenar som gör det olämpligt för bad. Här finns det heller inga badvakter som håller uppsikt. Guardia Civil och lokalpolisen deltog i räddningsaktionen som utspelade sig klockan 13:30. De två unga männen (18 och 20 år) fick behandling för sårskador som de fått av att vågorna slog dem mot klippor och stenar. (Källa: Informacion).

09.06.2017

RiskgrupperRöd flagg


I detta fallet var det i första hand okunniga och dumdristiga ungdomar som höll på att råka riktigt illa ut. Men det är inte ungdomen som hör till de som löper störst risk för att drunkna. Äldre män över 65 år är den överlägset mest utsatta gruppen för drunkningar i Spanien. 43,9 procent av alla drunkningar hör till den gruppen.


Kunskap och försiktighet


Om man tittar på statistiken så inträffar över hälften av dödsfallen vid badstränder, resten i floder, pooler, samt i sjöar och i havet men inte vid en badstrand.

Statistik från "Real Federación Española de Salvamento y Socorrismo (RFESS)" visar också att räddningstjänsten är mycket viktig för att hålla drunkningsolyckorna stången, Det finns alltid en anledning till att det hissas röda flaggor, de bör respekteras. Konsekvenserna kan vara döden och i vissa kommuner kännbara böter.  
Farliga vågor


Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän
Vittsjö