Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Spansk krisbank tvångsfusioneras

EU tvingar den spanska krisbanken Banco Popular till tvångsfusionering, banken tas över av Banco Santander som är Spaniens största bank. Santander betalar en euro för eget kapital och företagslån.

EU-organet för avveckling av krisdrabbade banker (Single Resolution Board, SRB) har auktionerat ut Banco Popular och den auktionen ledde till att banken nu tas över av Banco Santander. I ett pressmeddelande från SRB den 6 juni uppger den Europeiska centralbanken att slutsatsen om Banco Populars likviditetsläge var att banken stod på randen av konkurs. Samma dag sänkte kreditvärderingsinstitutet Moodys Banco Populars kreditvärdighet.

Övertagande sker idag och beslutet garanterar insättarnas pengar samt kritiska funktioner i Banco Popular. Som en del i avtalet skall Banco Santander skaffa fram ytterligare sju miljarder i eget kapital, vilket motsvarar behovet för Banco Popular. Detta är första gången som EU:s regler för tvångslikvidation av krisdrabbade banker används. Nu bedöms det inte finnas fler banker i kris i Spanien, utan fokus från EU:s sida flyttas nu enligt uppgift till Italien där ett flertal banker har problem.

Banco Popular är Spaniens sjätte största bank. Banken har en portfölj av osäkra fastighetslån på 37 miljarder euro, som de har misslyckats med att sälja. Aktiekursen har varit i fritt fall under den senaste veckan och värdet på bankobligationerna har minskat.

07.06.2017


Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet
Vittsjö