Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Kvarhållen svensk har fått lämna Gran Canaria

Den 65-årige svenske medborgaren Juan La Torre som kvarhållits på Gran Canaria i tre månader har fått återvända till Sverige. Det rapporterar den spanska dagstidningen El Pais.

Juan La Torre var internationellt efterlyst av sitt födelseland Peru för att systern tidigare var gift med den fängslade ledaren för den terrorstämplade maoistgerillan Sendero Luminoso som dödade tusentals personer.

Enligt El Pais har domaren José de la Mata vid nationaldomstolen beslutat att den 65-årige svenske medborgaren kan få tillbaka sitt pass och återvända till Sverige. Under nära tre månader har Juan La Torre kvarhållits på Kanarieöarna då spanska myndigheter fråntog mannen sitt pass.

Juan La Torre var internationellt efterlyst av myndigheterna i Peru misstänkt för samröre med terrorgerillan som var verksamma på åttiotalet.

Svenska Magasinet berättade om Juan La Torre den 1 maj. Den svenske medborgaren kom till Las Palmas 5 mars för en veckas semester då han den 6 mars anhölls av spansk nationalpolis på grund av en internationell arresteringsorder från Interpol. Spanska myndigheter har tagit passet från mannen för att han inte ska kunna lämna ön i väntan på utlämning och han måste anmäla sig i domstol var femtonde dag.

”Peru har under i flera års tid haft som praxis politisk förföljelse mot de som har haft någon relation till familjmedlemmar som verkade inom Sendero Luminoso” säger svenskens advokat Eduardo Gómez Cuadrado som tillägger att hans klient redan är tillbaka i Sverige.

05.06.2017

Läs tidigare artikel: Svensk medborgare fast på Gran Canaria – riskerar utlämnas till Peru
 

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:
Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän
Vittsjö