Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Norsk vikarierande präst avled efter att ha blivit attackerad av bisvärm

Lars Haugan, 70, från Karasjok, som vikarierade som präst vid norska sjömanskyrkan i Calahonda, hittades död i torsdags kväll efter att ha blivit attackerad av en bisvärm.

- Det är mycket tragiskt det som har hänt. Lars Haugan skulle ha rest hem idag måndag till Norge efter att ha vikarierat som präst vid norska sjömanskyrkan på Costa del Sol, säger Jan Tommy Fosse vid Sjømannskirken i Norge till Svenska Magasinet.

Antalet bistick var så många att ansamlingen av bigift i blodet var så hög att det utlöste en chock. Guardia Civil har inlett en förundersökning kring en biodling efter att Lars Haugan i Rivera del Sol i torsdags blev attackerad av en bisvärm och avled. Mannen hade gett sig ut på en promenad i onsdags och blev attackerad av bisvärmen. Han hittades död av en kvinna som var ute och rastade sin hund i torsdags kväll.

Det är avdelningen Seprona (Servicio de Protección de la Naturaleza) som arbetar med naturskyddsfrågor inom Guardia Civil som har inlett en förundersökning kring biodlaren som har 150 bikupor i norra delen av Rivera del Sol i Mijas Costa.

Utredningen ska svara på frågorna om biodlaren uppfyller säkerheten i samband med bikupor på offentliga platser. Det är lag på att allmänheten ska informeras via skyltar att det finns bikupor i området.

Biodlingen regleras av miljödepartementet vid regionalregeringen Junta de Andalucia sedan 2005. Biodlingar måste ligga minst 400 meter från tätorter eller minst 100 meter från närmsta hus på landsbygden. Minsta avstånd från offentliga vägar måste vara 200 meter och när det gäller promenadstigar måste avståndet vara 25 meter enligt uppgifter från myndigheterna som Diario SUR citerade i söndagens nummer.

Den 70-årige norske mannen hittades 400 meter från bikuporna. Han hade tröjan uppdragen över huvudet vilket tyder på att han ska ha försökt skyddat sig mot bisvärmen.

Kroppen har obducerats vid rättsmedicinska IML (Instituto de Medicina Legal) i Málaga. Obduktionen bekräftar att mannen avled efter att ha blivit attackerad av en bisvärm.

Mannen var inte allergisk men att ett stort antal bistick troligtvis är dödsorsaken då ansamlingen av bigift i blodet kan ha utlöst en chock.

05.06.2017

Bisvärm attackerade cyklister vid Vélez de Benaudalla

 

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:

Skicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet
Vittsjö