Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Bilförsäljningen i Spanien ökar – samt en namntävling

Nybilsregistreringarna ökade med 11,2% under maj månad jämfört med samma period förra året, totalt inregistrerades 126.411 nya bilar i maj. Den spanska biltillverkaren Seat har utlyst en tävling för att namnge en ny sjusitsig suv.

Nybilsregistreringarna fördelar sig på privatpersoner (54.645 fordon, vilket är en ökning med 6%), biluthyrare (40.249 fordon, en ökning med 18%), samt företag (31.571 fordon, det är en ökning med 12,4%).

Tittar man på den ackumulerade nybilsregistreringen för de första fem månaderna så uppgår den till 535.697 fordon, det är 7,3% bättre än året innan.

Det bäst säljande bilmärket under maj var Opel med 10.391 bilar, följt av Volkswagen 9.984 bilar och Renault 9.717 bilar. Ser man på perioden från den första januari till nu så ligger däremot Seat i ledningen med 43.199 sålda fordon, den bäst sålda modellen är Seat Ibiza med 16.848 bilar, följt av Seat León (16.043) och Opel Corsa (14.586.

Bensin, Diesel eller något annat?
Det är Diesel som säljer bäst, 49% av alla de nya bilarna var dieseldrivna, medan 46,4% var bensinare och 4,6% var hybrid eller elbilar. (Statistiken omfattar bara personbilar och stadsjeepar).

Det är en tillväxt i alla spanska regioner utom Kastilien-La Mancha där har det däremot registrerats en minskning med -14,9%

02.06.2017

Nu kan du namnge en ny bil

Seat ger dig nu möjligheten att bestämma vad deras nya sjusitsiga suv skall heta. Den nya stora suven som ska ingå i Seats suv-familj tillsammans med Ateca och kommande Arona, baseras på koncernsyskonet Skoda Kodiaq. Seats avdelning för nya produktnamn har uppenbarligen tröttnat på att stirra på Spaniens karta och överlåter istället detta till allmänheten.

Alla som känner sig manade kan lämna in namn på Seats webbsida till och med 22 juni. Kriterierna är att namnet ska springa ur den spanska geografin, matcha "företagets varumärkesvärden" och vara lätt att uttala på många språk. Seat har som bekant redan många spanska namn på sina bilar och det får givetvis inte vara ett namn som redan är upptaget. Seat kommer att utse tre finalister bland förslagen och dessa namn presenteras på Frankfurtmässan den 12 september. Sen blir det en allmän omröstning mellan den 12 - 25 september och vinnaren utses därefter. Vad priset för vinnarbidraget blir går inte att utläsa, men ett bra tips är att det är bilrelaterat – kanske till och med en ny bil.
Skoda Kodiaq 2017Bildtexter: Överst Seat Ibiza 2017, ovan Skoda Kodiaq 2017 (Seats nya suv ”förmodas” likna denna). Båda bilderna är officiella bilder från tillverkarna.

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:
Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän


Vittsjö