Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Barn som måltavla vid terrorattacker inget nytt

Att barn är måltavlor i samband med terroristattacker är inget nytt. När den terrorstämplade vänstergerillan ETA härjade som värst i Spanien var barn och familjer måltavlor. När ETA exempelvis utförde ett terrorattentat 11 december 1987 (bilden) så gjordes det mot en förläggning tillhörande Guardia Civil i Zaragoza där även familjer och barn var bosatta. Resultat: Elva personer omkom varav fem småflickor den äldsta bara tolv år.

Spaniens inrikesdepartement blev kritiserade många gånger för att de tillät familjer och barn vara bosatta i kasernerna eftersom dessa var föremål för potentiella attacker skriver spanska medier som på onsdagen uppmärksammar terrorattacker mot familjer och barn.

Terrorexperter säger att det inte är någon tillfällighet att barn och ungdomar är måltavlor vid attacker. Jihadister hävdar att alla offer är ”rättvisa” eftersom ”västvärlden orsakar smärta i familjer”.

Manuel Torres Soriano, professor i statsvetenskap vid universitetet Pablo Olavide och expert på jihadism, menar att det inte är överraskande att barn och ungdomar är måltavlor.

Terrorister och främst ensamvargar försöker hela tiden leta efter mål som ska påverka människomassor. De söker efter en psykologisk effekt, enligt terrorexperter.

Överstelöjtnanten Manuel González vid Spaniens militärhögskola menar att ”erfarenheten säger oss att de letar efter möjligheter i Europa där de kan attackera med framgång. Och i Europa finns många mål. Det här är bara början”, säger González som inte är speciellt optimistisk.

24.05.2017

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:
Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet


Vittsjö