Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Jihadister greps i Madrid i morse – var redo att utföra attentat

De gripna beskrivs vara farliga och uppvisar en långt gången process av radikalisering. De var redo att utföra attentat i Europa. Det säger Spaniens inrikesminister Juan Ignacio Zoido efter att två marockanska medborgare i morse greps i Madrid.

Spanska inrikesdepartementet uppger att de två männen var redo att utföra självmordsattentat med hemmagjorda sprängladdningar som tidigare skakat Storbritannien, Tyskland, Belgien och Frankrike.

Inrikesministern uttrycker idag sig solidaritet med Storbritannien efter gårdagskvällens dåd som uppges ha krävt 22 dödsoffer och 59 sårade.

I morse greps två marockanska medborgare i Madrid, 43 år och 22 år, som ingick i en digital terroristcell med uppdrag att sprida jihadistpropaganda. 43-åringen var uppkopplad till 100 webbplatser som orienterar och informerar användare i utbildningar för islamiska staten IS.

Båda två nekar till att ha kopplingar till terrororganisationer. ”Vi är offer bara för att vi bär skägg” säger de gripna enligt spanska medier.

Dagens gripanden följer efter att spansk polis satsat ytterligare resurser i att lokalisera radikaliserade personer på webbplatser. Det handlar om ensamvargar och IS-sympatisörer i den virtuella världen.

Dagens polisoperation är fortfarande öppen och ytterligare gripanden kan väntas.

Efter den 26 juni 2015 då inrikesdepartementet höjde hotnivån NAA (Nivel de Alerta Antiterrorista) för terrorattacker i Spanien till en fyra på den femgradiga skalan har spanska säkerhetsstyrkor gripit 164 misstänkta jihadister i landet. Totalt med gripanden i utlandet gör det sig om 212.

23.05.2017

Spanien just nu – respekt för social samexistens och ideologisk frihet
 


Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän
Vittsjö