Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Spansk polis: Danmark ingår i terroristnätverk

Det är Danmarks Radio och Jyllandsposten som avslöjar hur spanska medborgare upprepade gånger rest till Danmark under ”sken av att göra affärer”. Två av männen är kända i Danmark för att ha underlåtit att betala flera miljoner i skatt.

Det är en polisutredning av en islamistisk grupp i Spanien som gör att spansk polis misstänker att det finns ett al-Qaida-nätverk mellan Nordafrika och Danmark. Det var efter att sex personer gripits i Spanien misstänkta för samröre med terrorism som polisen fann bilder på de gripna som har tagits i Danmark.

Danmarks Radio uppger att spansk polis misstänker att en av de två ska vara ledaren för ett islamistiskt terrornätverk baserat i den spanska enklaven Melilla i Nordafrika. De sex personerna sitter häktade i Spanien för att ha skicka totalt 26 personer till Mali och Libyen för att delta i heligt krig.

Enligt den spanska domaren Fernando Merelles har syftet med kontakterna i Danmark varit att samla in pengar, få kapital till att kunna skicka individer till konfliktområden.

Magnus Ranstorp, forskningschef vid Försvarshögskolan i Stockholm, säger att han är förvånad över att det finns så nära kopplingar mellan Melilla i Nordafrika och Danmark.

En rättegång mot de sex personerna är planerad till juli i Spanien. Fyra av de sex har varit i Danmark.

Uppgifter från Danmark företagsregister som DR hänvisar till ska de häktade varit ledare för flera företag i Danmark. Totalt handlar det om skattebedrägerier på 58 miljoner danska kronor.

23.05.2017

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:
Skicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet


Vittsjö