Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Det senaste om cyberattacken

Den omfattande IT-attack som sjösattes i fredags och som bland andra drabbade flera spanska storföretag, bland dem Telefónica verkar nu ha nått sin kulmen. Det har visat sig att det är världens hittills största och skadligaste virusattack, den har i skrivande stund spritt sig till mer än 200.000 datorer i 150 länder.

Microsofts chefsjurist Brad Smith betecknar attacken som en "väckarklocka". I ett blogginlägg slår han fasta att viruset Wannacry är en del av de sårbarheter som tidigare stulits från den nationella säkerhetsmyndigheten NSA i USA. Det finns fortfarande oro för fler attacker och mjukvarujätten Microsoft har beskyllt den amerikanska regeringen för att inte avslöja fler sårbarheter inom mjukvaran.


15.05.2017

Detta är Wannacry
Viruset är en självspridande mask som utnyttjar ett känt säkerhetshål i Windows. Hålet kallas Eternal Blue och verktyg för att utnyttja buggen släpptes i mars av hackargruppen Shadow Brokers, som hävdar att de stulit koden från amerikanska säkerhetsmyndigheten NSA. 
Wannacry infekterar drabbade datorer med ett gisslanprogram, ransomware, som låser filerna på datorn och kräver en betalning på 300 dollar i bitcoin. Utöver detta installeras också en bakdörr, Doublepulsar, som även det ska vara ett stulet verktyg från NSA.

Vem drabbas?
I detta fallet är det datorer som inte har sina operativsystem ordentligt uppdaterade. Microsoft släppte en patch för hålet i april, men många organisationer har uppenbarligen inte uppdaterat sina datorer. Dessutom kör många organisationer fortfarande Windows XP, trots att Microsoft inte släpper nya säkerhetsuppdateringar för det operativsystemet längre. Trots detta valde Microsoft att på fredagen ändå släppa en patch för Windows XP. Faktum är att en av tio datorer i världen kör Windowsversioner som inte längre uppdateras och får därmed inte tillgång till de säkerhetsuppdateringar som kan skydda mot attacker som den i fredags.

Vad man bör göra för att skydda sig
Se till att uppdatera operativsystemet, om du inte vet hur man gör så anlita någon som gör det. Uppgradera gamla utgångna operativsystem till modernare varianter (Gäller framförallt Windows XP och Vista), alternativt skrota datorn. Skaffa ett antivirusprogram och se till att det hålls uppdaterat. Var misstänksam mot e-post som du inte känner igen och klicka inte på misstänkta länkar.
Wannacry
Relaterad artikel från i Fredags:
Massiv cyberattack mot Spanien på fredagen


Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:
Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet


Vittsjö