Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Förslag på att flytta Franco från Valle de los Caídos

PSOE, Unidos Podemos och Ciudadanos har idag i den spanska kongressen röstat ja till ett förslag om att flytta kvarlevorna efter landets tidigare statschef general Franco från Valle de los Caídos, De Stupades dal, där han ligger begravd sedan 1975.

Propositionen om att flytta Franco är dock inte bindande för den spanska regeringen. Att flytta Francos kvarlevor till en annan plats ses som en förlängning av det historiska minnet, Memoria Histórica, som regeringen under socialisten José Luis Rodríguez Zapatero arbetade fram.

Förslaget och propositionen lades fram av socialpartiet PSOE. Partido Popular och det katalanska republikanska partiet Esquerra avstod från att rösta. En ledamot för Partido Popular röstade emot förslaget.

Beslutet är inte bindande för regeringen men ses som ett viktigt symbolvärde.

Enligt ett tidigare beslut från Justitiedepartementet kan inte Valle de los Caídos kopplas till lagen om det Historiska minnet då monumentet inte är tillägnat Francodiktaturen. För Valle de los Caídos gäller de regler som generellt gäller för kyrkor och offentliga kyrkogårdar.

Även kvarlevorna efter grundaren till det spanska falangistpartiet, José Antonio Primo de Rivera, som också ligger begravd på platsen och som sköt under inbördeskriget av den republikanska sidan, bör flyttas från Valle de los Caídos enligt förslaget.

På platsen ligger även 33.800 stupade från de båda sidorna i inbördeskriget. Valle de los Caídos som ligger norr om Madrid hade nära 260.000 besökare ifjol.

11.05.2017

Tidigare artikel: Var finns Franco idag?
 

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:

Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän
Vittsjö