Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Spanien har 579 kvalitetsmärkta stränder

Spanien har en ledande ställning när det gäller kvalitetsmärkningen på sina stränder, i sommar blir det 579 stränder som får blå flagg. Även om Spanien ännu en gång har visat sig få flest blåflaggor i världen, en plats som Spanien har haft i 30 år - så är det faktiskt sju färre i år än förra året.

Blå Flagg är en internationell miljöutmärkelse som beviljas badplatser, småbåtshamnar och hamnar för kryssningsfartyg som uppfyller vissa kriterier som rör vattenkvalitet, säkerhet, service och miljöinformation. Blå flagg startades 1985 av miljöförespråkare i Frankrike, som värnade om de marina miljöerna. Under det Europeiska miljövårdsåret 1987 etablerades Blå Flagg på flera håll i Europa. För att få utmärkelsen måste man uppfylla kraven för vattenkvalitet, säkerhet, service och miljöinformation. Uppfylls inte kraven vid en stickprovskontroll, så måste flaggan halas. Utmärkelsen måste sökas på nytt varje år. Nytt för förra året var också att det delas ut flaggor till hållbara turistfartyg, det handlar då om fartyg som utför olika sorters aktiviteter såsom valskådning, dykning, fiske eller fågelskådning. De skall då utföra detta på ett hållbart och respektfullt sätt.

10.05.2017

Regionen Valencia på Spaniens ostkust har de flesta kvalitetsstränderna i Spanien med 129 stränder, medan Galicien (nordvästra Spanien) har 113, Katalonien (nordöstra Spanien), 95 och Andalusien i söder, 90. Murcia var den region som förlorade flest blå flaggor, de förlorade 16 klassificeringar.
Playa La Concha, San Sebastian, Baskien
Spanien fick också 100 flaggor för sina marinor och fem för sina hamnar för kryssningsfartyg vilket innebär att landet kommer att ha totalt 684 blåa flaggor längs kustlinjen. Efter Spanien kommer i tur och ordning Frankrike, Turkiet, Italien och Portugal, av totalt 49 länder – samtliga på norra halvklotet.


Playa de Bolonia, Tarifa, AndalusienÄven tripadvisor rangerar stränderna, av Europas 25 bästa stränder har Spanien med 5 på 2017 års top-25 lista.


Här kommer de i år högst rankade spanska stränderna:

  1. Playa La Concha, San Sebastian, Baskien
  2. Playa de Ses Illetes, Formentera, Balerarerna
  3. Playa de Muro, Mallorca, Balearerna
  4. Playa de Las Canteras, Gran Canaria, Kanarieöarna
  5. Playa de las Catedrales, Ribadeo, Galicien
  6. Playa de Maspalomas, Gran Canaria, Kanarieöarna
  7. Playa de Cala Comte, Ibiza, Balearerna
  8. Playa de Bolonia, Tarifa, Andalusien
  9. Playa de Alcudia, Mallorca, Balearerna
  10. Playa El Cotillo, Fuerteventura, Kanarieöarna
Blåflaggade stränder
Bildtexter: Överst: blå flagg, logotyp. Sedan kommer Playa La Concha, foto: Zarateman, Playa de Bolonia, foto: Benjamín Núñez González. Den nedersta bilden visar Spaniens blåa flaggor, Kanarieöarna är inte med på bilden, men där finns också blå flaggor (gröna prickar på kartan är marinor).

Den som vill veta mer kan göra det här: Blue Flag (allt på websidan är dock ännu inte uppdaterat med 2017 års siffror).


Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän


Vittsjö