Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

21 personer insjuknat efter att ha ätit tonfisk

Hälsoministeriet i Andalusien går ut och varnar för färsk tonfisk paketerat av företaget Garciden i Almeria efter att totalt 21 personer i provinserna Granada och Jaén insjuknat på grund av matförgiftning. Det handlar om ett parti hela bitar, vakuumförpackad färsk tonfisk.

Fiskbitarna innehåller höga halter av histaminer som i regel är ett resultat av dålig hygien vid hantering mat eller höga temperatur under längre tid. Histamin är ett ämne som kan ge matförgiftningssymtom. Vissa fiskarter kan innehålla höga halter histamin om de har hanterats felaktigt.

Biogena aminer finns naturligt i kroppen, där de har olika funktioner. Vid en allergisk reaktion släpps den biogena aminen histamin ut från celler i immunförsvaret. Histamin är alltså ett av de ämnen som bidrar till allergiska symtom skriver livsmedelsverket på sin webbplats.

Histamin i stora mängder ger matförgiftningssymtom. Därför finns det gränsvärden för vilka halter av histamin det får finnas i fiskprodukter från fiskarter som är kända för höga halter av aminosyran histidin. Till exempel tonfisk och makrill.

Om man får i sig mat som innehåller höga halter histamin kan man drabbas av allergiliknande matförgiftningssymtom, som illamående, kräkningar, magont, nässelutslag, rodnad och huvudvärk.

Varningen från Hälsoministeriet i Andalusien gäller tonfisk från företaget Garciden och som såldes mellan 25 april och 5 maj med ett utgångsdatum tio dagar från försäljningsdagen.

08.05.2017

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:
Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän
Vittsjö