Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Spanska företag har svårt att rekrytera personal

Spanien är ett land med 18 procent arbetslöshet men ändå klagar företagen på att de inte kan få tillräckligt med personal på grund av brist på lämpliga kandidater.

Det är inte ovanligt att när det annonseras ut intressanta jobb så får företagen in hundratals ansökningar. Men det är också lika vanligt att platserna förblir obesatta på grund av brist på kvalificerade sökande.

Ett växande antal spanska företag rapporterar till sina respektive branschorganisationer att de inte kan anställa personal som uppfyller sina specifika behov och på de villkor som de erbjuder. Iberfoil, till exempel som är en specialiserad aluminiumfolieproducent, har haft problem med att fylla 100 tekniska positioner. "Vi har upptäckt problem när det gäller att hitta kvalificerad personal för Iberfoil-lamineringsanläggning i Sabiñánigo (Aragón)", förklarar bolagets ordförande Clemente González Soler för dagstidningen El Pais.

08.05.2017

"Det finns en obalans mellan utbud och efterfrågan" säger Juan Carlos Tejera, utbildningschef på CEOE, föreningen som representerar näringslivet i Spanien. Redan 2014 förutspådde de att mer än 80.000 arbetstillfällen skulle bli obesatta under de närmaste åren, tack vare dålig koppling mellan utbildningssystemen och arbetsmarknaden. Ett förhållande som sänker produktiviteten och konkurrenskraften för den spanska industrin.
Iberfoil
Iberfoil är inte det enda företaget med sådana problem. I Baskien, som är en spansk region berömd för sina industrier har enligt en studie från 2016 – 44% av företagen svårigheter att anställa. Storföretag som Mercedes och Tubacex (tillverkare av slangar och rör) gör där sedan 2011 gemensamma ansträngningar i handelsorganisationen Confebask och det lokala utbildningsdepartementet för att försöka komma tillrätta med problemet. De har inrättat ett system som kallas för "Dual Professional Training", som nu gynnar tusentals studenter och företag. Det är en utbildningsmodell som kombinerar utbildning i klassrummet med utbildning på arbetsplatsen.
Mondagon
Under 2017 deltar nästan 1.300 studenter och 800 företag i programmet "Dual Professional Training" förklarar Asier Aloria, chef för Confebask. Stora koncerner som det jättelika kooperativet Mondragón, Danobatgroup (verktygsmaskiner) Petronor (olje och gasföretag) är inblandade. Enligt Aloria är sysselsättningsgraden för dessa studenter 80 – 100% inom industrisektorn. Men i studien som utfördes av Confebask under 2016 konstaterades att 44% av företagen "har svårigheter att anställa", med tanke på bristen av kandidater med de tekniska profiler som företagen behöver.

Juan Carlos Tejera tror att med tanke på hur snabbt arbetsmarknaden förändras så kommer problemet sannolikt att förvärras i Spanien. "Cirka 80% av framtidens arbeten har inte skapats än" förklarade han.
PetronorEn nattbild av en av Petronors anläggningar.


Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet


Vittsjö