Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

1 maj: Medlemmar lämnar fackförbunden

Mer än en halv miljon medlemmar och 56.000 delegater har lämnat Spaniens två stora fackförbund CCOO och UGT. Korruptionsaffärer och arbetslöshet har tärt hårt på landets fackföreningar som har förlorat social prestige de senaste åren. Att 3,5 miljoner jobb försvann under krisåren slog hårt mot fackförbunden.

I Andalusien har korruptionsskandaler som ERE tärt på förtroendet och gjort att många medlemmar vänt fackförbundet UGT ryggen skriver Diario SUR på måndagen.

Sedan krisen 2007 har över en halv miljon medlemmar lämnat enligt uppgifter från fackförbunden själva. Och även om antalet fackombud och delegater har minskat från 312.000 år 2007 till 265.000 på grund av arbetslöshet och färre företag så finns det ett gap på 10.000 delegater som gått till andra organisationer.

CSIF som är det tredje största fackförbundet har sett antalet representanter öka från 4.000 till 11.000.

Socialdemokratin och socialisterna var tidigare det statsbärande partiet i Spanien. Sedan 1980-talet har partiet tappat hälften av sina väljare och liknande siffror visar socialdemokratin i flera europeiska länder. Senast i Frankrike där de nästan är utraderade.

47 procent av de spanska arbetarna tjänar mindre än tusen euro i månaden enligt tekniker vid skattemyndigheten Hacienda.

01.05.2017


Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän
Vittsjö