Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Svensk medborgare fast på Gran Canaria – riskerar utlämnas till Peru

Spanska myndigheter håller den 65-årige svenske medborgaren Juan La Torre fast på Gran Canaria. Mannen är internationellt efterlyst av sitt födelseland Peru för att systern tidigare var gift med den fängslade ledaren för den terrorstämplade maoistgerillan Sendero Luminoso.

Den svenske medborgaren kom till Las Palmas 5 mars för en veckas semester då han den 6 mars anhölls av spansk nationalpolis på grund av en internationell arresteringsorder från Interpol. Spanska myndigheter har tagit passet från mannen för att han inte ska kunna lämna ön i väntan på utlämning och han måste anmäla sig i domstol var femtonde dag.

Juan La Torre anklagas för samröre med den terrorstämplade maoistgerillan Sendero Luminoso mellan åren 1987 till 1990 skriver flera spanska medier. Mannen, som fick politisk asyl i Sverige 1981, har under åren rest till många länder med svenskt pass och har varit i Spanien en handfull gånger.

Mannen nekar till att han har samarbetat med Sendero Luminoso. Han är kvar på Gran Canaria i väntan på domstolens beslut om utlämning.

Han är svåger till den numera fängslade Sendero Luminoso-ledaren Abimael Guzmán vilket enligt honom förklarar att Peru vill åt honom.
”Jag har aldrig samarbetat med Sendero Luminoso och min familj tvingades fly från Peru då min syster hade varit gift med terrorledaren. Vi fruktade för våra liv”, säger Juan La Torre till dagstidningen El País.

Juan La Torre är byggnadsarbetare och pappa till fyra barn.

Den svenske medborgarens syster, Augusta, som gick under namnet Nora, avled 1988, var nummer 2 i terrorgruppen och var gift med ledaren och maoisten Abimael Guzmán som avtjänar ett livstidsstraff i Peru.

Maoistgerillan dödade tusentals människor.

01.05.2017

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:

Skicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet


Vittsjö