Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

80 år idag sedan ”terrorbombningen” mot Guernica

”En teknisk framgång”. Så kommenterade Wolfram von Richthofen som var stabschef och hade kommandot över Kondorlegionen när nazisterna testade sitt Luftwaffe över den nordspanska staden den 26 april 1937. Hundratals enligt vissa historiker, tusentals enligt andra, föll offer för den nationalsocialistiska offensiven där tyska och italienska flygplan användes.

Huvudpersonen, Wolfram von Richthofen, bakom bombningarna var känd för sin grymhet. Han var initiativtagaren till det som kallades för ”terrorbombning”, ett urskillningslöst dödande av civila.

von Richthofen var kusin till Manfred eller den kände ”Röde baronen” och var den som ansågs som direkt skyldig till anfallen mot Guernica och Durango. Adolf Hitler kommenterade händelsen med att det var Tysklands gudomliga hjälp som ledde fram till nationalisternas seger i inbördeskriget i norra Spanien.

Journalisten och korrespondenten för Times, George Steer, skulle senare inspirera konstnären Picasso till att utföra konstverket Guernica (bilden). George Steers texter om bombningarna publicerades i The Times och The New York Times den 28 april 1937.

26.04.2017

Tidigare artikel för 10 år sedan: Vi minns Guernica – 70 år efter bombangreppet

80 år sedan Guernica målades – stor Picassoutställning på Reina Sofia
 

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:

Skicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet
Vittsjö