Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Taket på 1.500 byggnader nås inte med stegbil i provinsen

Efter att en 50-årig man omkom och tre brandmän skadades vid en brand på åttonde våningen i ett höghus i stadsdelen Ciudad Jardín i Málaga har det varit upprepade artiklar i lokalpressen om bristen på stegbilar utrustade för att nå hög höjd. Vid lägenhetsbranden i höghuset i Málaga fick de boende fly upp på taket på grund av rökutvecklingen.

Enbart i Málaga stad finns det 1.158 byggnader med tio eller fler våningar. I övriga kustkommuner finns det ytterligare 500 byggnader vars tak inte nås med stegbil.

I kommuner som Fuengirola och Mijas saknas det brandbilar med maskinstege (i dagligt tal stegbil) avsedd för livräddning och släckning på hög höjd. Här måste man vid en nödsituation be om hjälp från Benalmádena, Marbella och Torremolinos.

Málaga kommun har en stegbil med en maskinstege som räcker 42 meter. Sedan augusti 2015 är den inte i drift i väntan på reparation. Den stegbil som har den längsta stegen finns i Marbella och är på 37 meter och når våning 11. Den högsta byggnaden i Marbella är på 14 våningar.

Normal steglängd i Sverige är 30 meter vilket räcker ungefär till 8:e våningen på ett höghus. Högre stegar används inte i Sverige idag.

21.04.2017
Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet


Vittsjöa