Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Skolor i Benalmádena inför dagliga promenader och löpning

Efter ett initiativ inspirerat av ett brittiskt program inför skolor i Benalmádena dagliga promenader och löpning på skolschemat för att främja fysisk aktivitet och bromsa epidemin med fetma och en stillasittande livsstil.

Det var 2012 som den pensionerade läraren Elaine Wylliee varnade och sa att barns hälsa var sämre nu än tidigare. Så föddes projektet ”The daily mile”, en daglig mil, på hundratals skolor i Storbritannien.

Benalmádena vill införa modellen i Andalusien och nu har beslut tagits vid de tre skolorna La Paloma, El Tomillar och Jacaranda att införa promenader och löpning på skolschemat varje dag skriver Diario SUR.

Mer än 1.600 elever vid de tre skolorna tar en engelsk mil varje dag. Det är lärarna själva som avgör när det är lämpligt under dagen. Initiativet ses som ett pilotprojekt med förhoppningen att fler kommuner och skolor på kusten ska lägga in dagliga promenader eller löpning i skolschemat.

En stillasittande livsstil och överviktiga barn har blivit ett problem som påverkar 45 procent av befolkningen i skolåldern, enligt uppgifter från spanska hälsodepartementet.

Även Sverige brottas med övervikt och fetma skriver svenska medier på torsdagen. Halva Sverige har övervikt eller fetma.

Femtioen procent av svenskarna i åldrarna 16–84 år är överviktiga eller feta. Det visar Folkhälsomyndighetens årsrapport för 2016, där det också framgår att skillnaderna i hälsa mellan personer som har hög och låg utbildningsnivå fortsätter att vara stora.

Dessutom finns tecken på att den psykiska ohälsan ökar, speciellt bland unga och människor som endast har förgymnasial utbildning.

20.04.2017
Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet


Vittsjö