Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Europas äldsta person bor i Spanien

Ana María Vela Rubio med den aktningsvärda åldern 115 år är Europas äldsta person. Hon är född i Puente Genil (Córdoba) den 29 oktober 1901 men är sedan lång tid tillbaka bosatt i Barcelona.

Hon är dessutom den fjärde äldsta i världen efter 117-åriga Violet Brown från Jamaica och Nabi Tajima, 116 och Chiyo Miyako,115, båda från Japan. Brown och Tajima är de sista nu levande som har fötts på 1800-talet.

Ana Vela bor för närvarande på ett äldreboende i norra Barcelona, men hennes hälsa är bräcklig efter ett benbrott förra året. Hon tar sig runt med hjälp av en rullstol, hennes dotter som också heter Anna har precis nyligen fått ge upp sina dagliga besök till sin mor på grund av egna hälsoproblem (dottern är 89 år). Hennes barnbarn Antonio Vela, 65 besöker henne dock regelbundet.

I en intervju i dagstidningen EL PAÍS förra året förklarade hennes dotter att det finns inga magiska ingredienser i hennes mors höga ålder. Hon tycker om ett glas halvsött vin till maten men hon dricker inte mycket. Hon äter allting, kött, fisk grönsaker – en helt vanlig medelhavskost. Hon har fått fyra barn men gifte sig aldrig med sin partner eftersom hans föräldrar inte accepterade deras relation.

Då hon vid 103 års ålder flyttade in i äldreboendet tog hon del i alla aktiviteter och var alltid uppdaterad i vad som hände i världen. Hon behövde bara en käpp och läste tidningen varje dag, hon tyckte speciellt mycket om musikterapin.

18.04.2017

Hennes placering som Europas äldsta person ger ett perspektiv på fördelarna med livet i Spanien och med medelhavskosten. Enligt Spaniens statistiska institut (INE) är det runt 15.000 spanjorer som är 100 år eller äldre, 80% av dessa är kvinnor. Den siffran har dubblerats under de senaste 15 åren. OECD rankar Spanien som landet med näst längst förväntad livslängd med i genomsnitt 83,2 år. Det är bara Japan som med sina 83,4 år ligger snäppet före. När Ana Vela föddes var den genomsnittliga livslängden 35,7 år för kvinnor i Spanien.
Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet


Vittsjö

a