Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Slut med att släppa en föredömlig fånge under påsken efter 257 år

En 257 år gammal tradition med att frisläppa en föredömlig fängelseintern i Málaga i samband med påsken har gått i graven. Traditionen att frisläppa en föredömlig fängelseintern i Málaga till ära för helgonet El Rico som brödrasällskapet Nuestro Padre Jesús el Rico i Málaga härstammar från 1759.

Nu säger justitiedepartementet och ministerrådet nej och stoppar den gamla traditionen. Styrelsen för brödrasällskapet Cofradía de El Rico höll på söndagen ett krismöte där man beslutade att följa den nya riktlinjen från justitiedepartementet. Däremot kommer en fånge att frisläppas efter påskeckan Semana Santa skriver Diario SUR på måndagen.

Ifjol var det en kvinna som blev frisläppt för första gången sedan 1986. Hon blev frisläppt till minne av helgonet El Rico. Hon var dömd för rån.

Traditionen att frisläppa en föredömlig fängelseintern i Málaga till ära för helgonet El Rico som brödrasällskapet Nuestro Padre Jesús el Rico i Málaga härstammar från 1759.

Då fick påskprocessionerna i Málaga ställas in på grund av en epidemi. Men fångarna i Málagas fängelse ville annat. De bad om frisläppning för att få bära statyn av den döde Jesus genom staden. Men något tillstånd fick de inte.

Fångarna trotsade varningarna om pest och sjukdom och bröt sig ut ur fängelset. Därefter bar de statyn genom Málagas gator varefter de frivilligt återvände till fängelsets hålor.

Den dåvarande kungen, Carlos III de Borbón, såg detta som ett mirakel och blev så imponerad då han hörde om fångarnas insats. Kungen föreslog att varje år skulle en fånge frisläppas som hade gjort sig förtjänst av en ny möjlighet i frihet. Fången blir frisläppt genom ”Nuestro Padre Jesús El Rico”.

När Juan Carlos I blev kung i Spanien 1975 beslutade den spanske monarken att traditionen från Carlos III:s dagar med en frisläppt fånge skulle återupptas.

Nu har justitiedepartementet bestämt att frisläppandet av en fånge inte ska ske i samband med påskprocessioner. Däremot kan ett frisläppande av en föredömlig fängelseintern ske efter påsk något som brödrasällskapet El Rico har gått med på.

I Spanien är det totalt sju brödrasällskap som frisläpper en fånge i samband med påskveckan. Det nya beslutet gäller samtliga.

10.04.2017


Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet


Vittsjö