Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

ETA bekräftar avväpnande via brev

Den baskiska vänstergerillan, terrorstämplade ETA, har via ett brev (bilden) till det brittiska mediebolaget BBC bekräftat att de avväpnar sig helt den 8 april. Medlemmarna kommer att lämna över sina vapen under lördagen, men enligt ETA kan ”fredens fiender” fortfarande sätta stopp för processen.

ETA som har dödat över 850 människor sedan deras väpnade kamp inleddes på 1960-talet har i dagsläget endast sex medlemmar i Frankrike och 17 som uppges hålla sig gömda i Venezuela. Det skriver dagstidningen El Correo de Bilbao som uppger att tack vare Venezuelas regering under Nicolás Maduro kan de hålla sig gömda i landet.

Omkring 350 ETA-fångar sitter i anstalter i Spanien och Frankrike. 2011 meddelade ETA att försöken att upprätta en oberoende baskisk stat i norra Spanien och södra Frankrike var över.

Tidigare har terroristorganisationen bara lämnat över en del av sina vapen. Sedan tre veckor har det varit känt att det skulle komma ett definitivt besked från ETA om att den väpnade kampen har upphört.

I det kortfattade brevet till brittiska BBC väljer ETA:s ledning att inte kommentera det faktum att rörelsen dödade över 850 personer sedan 1960-talet.

Spanska säkerhetsstyrkor är mycket skeptiska till ETA:s besked. Det är oklart hur mycket vapen och sprängmedel ETA förfogar över. Det finns också uppgifter som tyder på kopplingar mellan Farc-gerillan i Sydamerika och ETA.

07.04.2017

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:
Skicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet
Vittsjö