Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Sen påsk ger starkare solstrålar

Påsken är sen i år, vilket innebär att solen står högre på himlen. Antingen du är hemma utanför huset, uppe i fjällen eller nere i Spanien så kan det vara klokt att ta det lugnt med solen. Det är lätt att den bleka vinterhuden blir rejält solbränd.

Brännskador av solen ackumuleras och kan så småningom leda till hudcancer, den mest kända av hudcancerformerna är Malignt Melanom. Bara i Sverige drabbas ungefär 3.000 personer årligen av den åkomman, 80-85% av dessa överlever.

Nu skall man givetvis inte undvika solen helt, men kom ihåg att vara generös med solskyddsmedel och undvik gärna solen när den är som starkast. Vad många inte tänker på är att Spanien ligger lite fel när det gäller tidszonerna, nu när vi har sommartid så står solen som högst 14:20 och inte klockan 12 som många felaktigt tror.

Reflektion från vatten och snö ökar också risken för solbränna. Snön ökar reflektionen med över 50%, vilket innebär att även om du har solen i ryggen så får du UV-strålning i ansiktet om marken är snötäckt. Även tunna moln och snöfall släpper igenom ordentligt med UV-strålning. Ibland kan faktiskt sådant väder ge starkare strålar än klara dagar säger forskaren Bjørn Johnsen på norska strålskyddsinstitutet. Så var försiktiga ni som skall upp till Sierra Nevada för lite påskskidåkning.

04.04.2017

Tips för solskydd i påsk:

  • Kläder, mössor och hattar ger det bästa solskyddet för både barn och vuxna
  • Smörj dig med minst solskyddsfaktor 15 innan du går ut.
  • Bär solglasögon för att skydda ögonen, det är särskilt viktigt för barn
  • Håll koll på hur stark solen är där du befinner dig.
  • Om UV-index är 3 eller högre är det nödvändigt med solskydd. Om du skall vara länge ute i solen kan det vara nödvändigt även när UV-index är 2. Är det lägre än två behöver du inte bry dig.
Sierra NevadaBildtext: Sierra Nevada har öppet fram till den 30 april i år.

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:

Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet


Vittsjö