Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Arbetslösheten minskar kraftigt i Spanien

Spaniens arbetsmarknad fortsätter att återhämta sig, under mars minskade arbetsledigheten med 49.559 personer vilket är den största nedgången på en enskild månad under de senaste åtta åren. Mer än 161.000 människor anslöt sig till det spanska socialförsäkringssystemet som nu omfattar nästan 18 miljoner anslutna arbetare.

Mars i år var en månad utan påskhelg, den kommer ju först i april i år. Men 161.752 nyanslutna till socialförsäkringssystemet är en ökning för årets tredje månad som inte har hänt sedan 2001. Allt enligt arbetsmarknadsministeriets siffror som precis har släppts.

En tredjedel av de nya jobben är i servicenäringen, följt av byggbranchen där det tillkom 17.471 nya jobb. Siffrorna för mars är en logisk följd av uppgången som var under hela förra året. Under 2016 ökade bidragen till socialförsäkringssystemet med 3,49%.

Men trots att arbetsmarknaden växer så ökar underskottet i pensionssystemet, av den enkla anledningen att utgifterna ökar snabbare. Under 2016 slog socialförsäkringssystemet sitt eget underskottsrekord och nådde -18,6 miljarder, eller 1.000 Euro för varje ansluten medlem.

Den spanska arbetsmarknaden tillfördes mer än 400.000 nya jobb förra året, och arbetslösheten föll från 20,5% till 18,6%. Men det är fortfarande höga siffror om man jämför med Eurozonens genomsnitt som låg på 9,6% i januari. Det går åt rätt håll men man skall också komma ihåg att huvuddelen av de nya jobben är okvalificerade, dåligt betalda korttidsanställningar.

04.04.2017

Färsk statistikBildtext: Färska siffror från Eurostat

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:
Skicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet


Vittsjö