Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Kyrktjuv vill inte överföras till spanskt fängelse

Den dömde kyrktjuven Juan José Arteaga Hernandez, 65, vill inte överföras från Norrtäljeanstalten till Spanien. Han föredrar ett svenskt fängelse i stället för att sitta av sitt straff i Spanien.

Som Svenska Magasinet tidigare har berättat plundrade han under flera års tid kyrkor i Sverige och dömdes 2006 till sex års fängelse och utvisning för att ha begått inbrott i 19 svenska kyrkor. 2015 dömdes mannen återigen till fem års fängelse vilket Göta hovrätt senare fastställde. Mannen överklagade beslutet till Högsta domstolen, men i början av 2016 kom beskedet att han inte fick prövningstillstånd.

Han stal ovärderliga medeltida föremål från svenska kyrkor under tiden 2010-2014. Många föremål kunde spåras till Portugal, Spanien, Frankrike, Tyskland, Belgien, Holland och Danmark (bilden).

Norrköpings tidningar skriver att Kriminalvården i januari beslutade att mannen skulle överföras till Spanien ett beslut han protesterade emot. Mannen som är spanjor och var bosatt på Teneriffa avtjänar sitt straff på Norrtäljeanstalten.

Juan José Arteaga Hernandez hävdar att han inte har någon anknytning till Spanien och att den sociala anpassningen underlättas av att han avtjänar straffet på en svensk anstalt. Den har varit positiv då han dels ”arbetar och gör rätt för sig” och dels för att han ”har insett att det är dags att bryta med det destruktiva liv han tidigare fört” skriver Norrköpings tidningar.

Kriminalvårdens beslut står fast.

27.03.2017

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:
Skicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet


Vittsjö