Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Värsta översvämningarna i Alicante på 20 år - klass 2 varning utfärdad för Solkusten

Alicante på Costa Blanca fick under måndagen 150 mm regn. Hälften av nederbörden föll mellan klockan 19.30 och 22 och orsakade översvämningar i skolor, garage och vägar. Dagstidningen La Verdad beskriver regnovädret som det värsta på 20 år.

Spaniensvenskan Karin Fahlringe skriver på Facebook-gruppen Svenskar på Costa Blanca:
"Vi var ute i Torrevieja och vattnet forsade utefter gatorna. Vi blev som dränkta katter. När vi kom hem till la Mata, var det stormvarning! Vattnet stod över skorna. Palmerna slets itu och flög över våra huvuden. Vi blev jätteskraja!"

Gårdagens nederbörd är den högsta som uppmätts sedan september 1997 då det föll 271 mm på en dag i Alicante. Måndagens oväder har ställt till stora problem i infrastrukturen och det rapporteras om nedfallna träd och en fem meter mur som har gett vika.

Även bostäder, källare, skolor och offentliga platser står under vatten. I La Manga och La Ribera har flera fritidsbåtar slitit sig i den hårda vinden och ligger på land.

Över 500 översvämningar och tillbud har hittills inkommit till räddningstjänsten skriver La Verdad. Minst två skolor håller stängt på tisdagen.

Även i regionen Murcia har ovädret ställt till med stora bekymmer och i skrivande stund är tolv vägar oframkomliga.

På Costa del Sol och Costa Tropical väntas stora regnmängder fram till klockan 19 på tisdagen. Hårda byiga vindar på upp emot 80 km/h ställer också till problem och allmänheten uppmanas att vara försiktiga.

I morgon onsdag har en klass 2 varning, en så kallad aviso naranja, utfärdats för Solkusten som kan få hårda vindar på upp emot 75 km/h och vågor som når fem meter. Det meddelar väderlekstjänsten Aemet (Agencia Estatal de Meteorología).

14.03.2017

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:

Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet


Vittsjö