Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

17.000 ankor måste avlivas i Spanien

Över 17.000 ankor måste avlivas efter att det har blivit ett utbrott av smittsam fågelinfluensa i Katalonien.

Myndigheterna har bekräftat att viruset av typen H5N8 har upptäckts i en flock fjäderfä på en gård i Girona i Katalonien. Tidigare har det mycket smittsamma viruset bara hittats i tre vilda djur i Spanien. H5N8-varianten kan snabbt sprida sig och därför har myndigheterna beslutat om en plan för att avliva samtliga ankor i riskzonen, säger Joan Guix, chef för Kataloniens folkhälsomyndighet.

Viruset är av samma typ som tidigare har avslöjats på andra sidan gränsen, i sydvästra Frankrike. Där avlivas nu hundratusentals ankor och gäss. Förra veckan hittades även en smittad fågel i Italien, i norra och centrala Europa finns smittan sedan i november förra året.

I likhet med de flesta andra Europeiska länder, och i enlighet med EU:s lagstiftning, har både Spanien och Sverige övervakning av fågelinfluensa hos såväl tamfåglar som vilda fåglar.

24.02.2017

Det finns inga rapporterade fall där människor smittats med H5N8. Dock anses högpatogena fågelinfluensavirus alltid ha en zoonotisk potential, varför risken för smitta till människa också med H5N8 inte helt kan försummas. Vid hantering av vilda döda fåglar bör man därför alltid använda handskar och iaktta god handhygien.  


Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet
Vittsjö