Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV
Prenumerera på "NYHETERNA"

Dagligen Vecka

Festade för 20.000 euro - sex, droger och alkohol sedan stal han gasbil

Den 32-årige svensken Joakim Robin Berggren som greps i Barcelona igår efter att ha stulit en gasbil och under tio minuter och tre kilometer kört mot trafiken har tidigare en historia bakom sig med narkotikahandel och rattfylleri. Det uppger dagstidningen La Vanguardia på onsdagen.

Enligt tidningen hade svensken festat loss i Barcelona på natten och totalt spenderat 20.000 euro på sex, droger och alkohol. Han bodde på ett hotell i Barcelona tillsammans med en vän som har hunnit lämna Spanien.

En bank väntas lämna in en anmälan mot svensken för att ha spenderat pengar som det inte fanns tillgångar för. När svensken greps hade han 3.000 SEK (325 euro) på sig.

-I nuläget sitter svensken i en isoleringscell på en psykiatrisk avdelning vid ett sjukhus. Här ska mannen återhämta sig och hans mentala tillstånd ska undersökas, säger Jordi Jané vid Kataloniens regionala regering.

Enligt Jané ska 32-åringen ha handlat oplanerat och improviserat. Innan han stal gasbilen ska han även försökt stoppa bilar och en motorcykel.

Svensken som kommer från Helsingborg hade bara varit i Barcelona ett dygn efter att ha rest med flyg från Köpenhamn via Moskva till Barcelona. Av ännu oförklarlig anledning stal han en gasbil i stadsdelen Poble Sec i Barcelona. Svensken körde mot färdriktningen på en av Barcelonas inre trafikleder.

Den katalanska poliskåren Mossos d'Esquadra och lokalpolisen Guardia Urbana får idag beröm efter att ha ingripit snabbt mot svensken. Polisen hanterade händelsen som om det vore en terroristattack och bland annat sköt polisen sju skott mot gasbilen.

Skräckslagna människor såg gasbilen köra mot trafiken under tio minuter. Många tänkte genast tillbaka på terrorattackerna i Nice och Berlin. Tack vare polisens snabba ingripande förhindrades en större katastrof.

Talespersonen för poliskåren Mossos d'Esquadra i Barcelona, Joan Carles Molinero, sa vid en presskonferens på onsdagen att man mottagit information från svensk polis där mannen är känd sedan tidigare för stölder och rattfylleri. I april 2008 dömdes han till tre års fängelse för misshandel och narkotikabrott.

Det var första gången Joakim Robin Berggren besökte Spanien och Barcelona. Vid gripandet var svensken mycket upprörd och tester ska visa om han hade några droger i kroppen. Vid gripandet försökte han fly och fyra poliser fick kasta sig över mannen. Han skrattade demonstrativt och gjorde obscena gester mot några bilister som hade lyckas undvika honom.

Dagstidningen El Periódico skriver att svensken inte har svarat på några frågor inte ens på engelska. Han var mycket upprörd när han greps. Svenska UD bekräftar att en svensk medborgare har gripits i Barcelona.

Sveriges ambassad i Madrid är inkopplad i ärendet och ska bistå med en advokat.

Svensken riskerar att åtalas för sex brott. Förutom mordförsök är det även bilstöld, vårdslös körning, personskador, materiella skador och för att ha attackerat offentlig personal.

22.02.2017

32-årig svensk gripen efter skottlossning i Barcelona
 

Axplock ur Svenska Magasinets stora arkiv:

Tidigare nyheterSkicka till en vän Skicka till en vän Nästa nyhet


Vittsjö