Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Maj 2017

Läs magasinet i datorn eller i paddan,
Klicka på bilden nedan!

Hej Läsare: Sagan om mitt stulna körkort
Förra året vid den här tiden handlade ledaren om min stulna plånbok, som förstås också innehöll mitt svenska körkort när det blev stulet på ett shoppingcentrum i Fuengirola. Sedan dess har jag kört runt med en plastmapp med svenskt körkortscertifikat (på engelska) och spansk polisrapport om utifall att jag skulle bli stoppad, i väntan på att mitt nya spanska ska utfärdas.
Försommaren i La Axarquía är vackrast
La Axarquía är den bördiga delen med mikroklimat som du hittar på östra Costa del Sol. Tropiska frukter, vinodlingar, konstnärsbyar och vandringsleder lockar i Europas bästa klimat. Under försommaren är området som allra vackrast.
Inför en ny högsäsong med en turistindustri som blomstrar erbjuds hus och lägenheter till uthyrning på tusentals webbplatser. Det finns många fällor.
Polisen varnar för bedrägerier kring semesterlägenheter - så undgår du att hamna i fällan
Det danska paret hittade sin drömlägenhet att hyra. De skulle betala bokningsavgift och första hyran i förskott totalt 840 euro. Men bostaden som var utlagd på nätet var en fälla.
Trädgård: Natur & Hälsa - de bästa av kombinationer
Så här i vårtider och med strandsäsongen hägrande ligger mångas fokus på att komma i form. Tidningar och sociala medier bombarderar oss med hälsotips och konstanta påminnelser om att vi alltid kan bli lite bättre. Men är det verkligen det som är det hälsosamma sättet att få människor att må bättre och vad är egentligen hälsa?
Svensken har lagt sig till med kontinentala vanor och dricker vin hela veckan
Svenskar dricker (ur och) mer vin än spanjorer
Vinkulturen skiljer sig åt om vi jämför Spanien och Sverige. Ta bara detta med att dricka ur. I Sverige har jag aldrig sett någon gå från bordet eller bardisken utan att först ha druckit upp. Dropparna är alltför dyra.
Spanien just nu – respekt för social samexistens och ideologisk frihet
Skriva aktuella krönikor i ett månadsmagasin som utkommer med elva nummer om året kan ha sina utmaningar. I aprilnumret berörde jag attentatet i London 22 mars och skrev att det lär fortsätta. Vi befinner oss i ett permanent krigstillstånd mot fanatiker. Ingen är immun mot detta hot, som en journalist uttryckte det.
Madde kåserar: Reflexioner av en utlandssvensk
Efter 30 år i ett främmande land känner man sig ganska hemmastadd i det nya landet. Jag bodde först i Marbella både centralt, väster och öster om stan under 18 år. Därefter blev det bergsby och landsbygden. Hemma i byn hejar alla på alla oavsett ålder, nationalitet, politiska åsikter eller vilket spanskt fotbollslag man supportar. Det lokala fotbollslaget drar hundratals åskådare även fast de spelar i gärdesgårds division. Och när det är feria, den årliga byfesten, då dansas det tills solen går upp. Byborna är ett härligt folk.
Fråga advokaten: Pengars ursprung och redovisning vid köp av fastighet. Finns det regler kring detta?
Vi håller på att köpa ett hus här på kusten och får väldigt mycket frågor från banken och notarien angående var våra pengar till köpet kommer ifrån. Finns det några regler kring detta?
Fråga mäklaren: Fastighetsmäklaren och advokaten – dina viktigaste partners i en fastighetsaffär
När jag flyttade till Spanien och köpte en lägenhet 1984 var kontrollen i samband med affären mycket liten. Det var inte alltid en advokat anlitades och det gav ibland katastrofala följder för köparen. Idag är situationen helt annorlunda och det är en mycket större juridisk kontroll före och under köpet och advokatens roll i en affär har blivit en absolut nödvändighet. Gör man på rätt sätt så är chansen att bli lurad minimal.
Ekonomi: Goda nyheter kommer aldrig ofta
Trots flera år med stark återhämtning i sydeuropeiska ekonomier, får förbättringen liten och ingen uppmärksamhet i media. Den rådande uppfattningen att Sydeuropeiska länder är ekonomier som lever i en kontinuerlig kris, har av någon anledning slagit rot och är förankrad i den västliga media bilden.

På Stan - Företagsnytt
Djurspalten: Give me five!
Klassisk restaurang på stranden i Marbella
Mat från Kuba och Medelhavet
Regina's al Mar i Fuengirolas fritidshamn
Matglädje i Los Boliches!
Bistro 64 fransk bistro i La Campana
Senaste nytt från Fastighetsbyrån
Ett välkänt namn i Fuengirolas mäklarkretsar
Specsavers har dragit igång tävlingen årets glasögonbärare 2017
Iberian Begravningsbyrå och begravningsplanering
Casa Bonita i San Pedro
Handy Man Anders

Fitness - Hälsa
Hälsa: Stoppa värk naturligtVittsjö