Är du på jakt efter några bra lokala viner? Eller varför inte prova ett vitt vin som är gjort på den blåa druvan Tempranillo? Cortijo Los Aguilares Pinot Noir 2016
När Svenska Magasinets redaktion hade avslutningsmiddagen för 2019 blev det givetvis närproducerat vin till maten. Cortijo Los Aguilares Pinot Noir 2016 från bodegan med samma namn nära Ronda. Vinälskare brukar i regel hylla druvan Pinot Noir, så även jag. Ett vin som har allt. Det är helt enkelt supergott. Mer behöver inte sägas. 94 poäng av vinguiden Guía Peñín. Ett vin för ett speciellt tillfälle. Pris: 26 euro.

Pago del Vicario blanco de Tempranillo 2018
Det här är beviset på att det går att göra ett vitt vin på blå druvor. Tänk dig ett vitt vin på den spanska blå druvan Tempranillo. Producerat av Pago del Vicario i Ciudad Real i Castilla La Mancha. Jag hittade vinet i den trevliga butiken Hemlängtan i Nerja som drivs av Emilios och Eva Ruiz som jag berättade om i oktobernumret 2019. Mjuk och behaglig struktur, kombination av fruktig sötma, samtidigt friskt och fruktigt. Fräsch eftersmak. Drack det till en härlig Fideuà som är motsvarigheten till paella men riset är utbytt mot pasta, på Málagavis. Pris: Ca 8 euro.

El Lero 2016
Bodegas Lara är en av de mindre producenterna i Ronda. Trevlige Juan Antonio Lara och hans vinmakare gör bra viner. Familjen Lara har jobbat med distribution och försäljning av vin, likör och högklassig mat sedan 1963. För snart fem år sedan slog de sig in på vinproduktion och tog över vinodlingar vid Ronda med druvor som Tempranillo, Garnacha, Cabernet Sauvignon, Syrah och Merlot.
El Lero ingår i en serie av tre olika viner tillsammans med La Depa och El Arquitecto. Vinet är gjort på Tempranillo, Cabernet Sauvignon och Syrah och har legat sex månader i franska fat. En smak av levande solmogna röda frukter, grapefrukt, behagliga tanniner med bra smakavslut. Pris: 11,50 euro.

Los Frontones Crianza 2010
Från Bodegas Excelencia i Ronda och gjort på druvorna Syrah (28,40%), Cabernet Franc (21,36%), Cabernet Sauvignon (20,40%) och Tempranillo (28,40%). Körsbärsröd färg med kant av granatäpple. Tolv månaders lagring på ekfat. Kryddigt och mustigt med mogna behagliga tanniner, torkade örter. Elegant vin till kötträtter och även till vilt och ostar typ ”quesos semicurados”. Pris: 9,20 på Carrefour

Annons

Dulce Delicia nº 12
Prisbelönta Dulce Delicia nº 12 på Moscatel de Alejandría från Bodega Cortijo La Fuente i Mollina, norr om Málaga. 2015 och 2018 blev det valt till bästa dessertvinet i provinsen. 2019 Premio mejor Dulce 2019 i Madrid, totalt sex utmärkelser de senaste åren. Personligen min egen favorit bland söta dessertviner eller som vi i folkmun kallar för ”Málagavin”.
Ett stilrent balanserat sött dessertvin antingen som aperitif eller till ostar med högre fetthalt, kraftigare smak och karaktär. Pris: 16 euro.

MER OM VIN HITTAR DU HÄR:

Vacker av vin och resveratrol
Vin från Manilva och Mallorca
Vin motverkar förkyning
Snyggare och charmigare av vin
Rödvin förbränner fettceller
Vintips: Hjälper dig att gå ned i vikt
Inte så korkat!
Tips för ett nytt vinår