Känner du landet där citronerna blommar … skrev Goethe. Han talade om Cisilien. Det fanns en tid när det inte fanns några citronträd alls i Europa. Det var före 700-talet när morerna tog hit dem. Innan dess hade Alexander den store på 300-talet fört med sig äpplen från Medien i Persien. Det var Citrus medica, den stora cedtraten, ursprunget till den citron vi känner som antas vara en hybrid mellan cedrat och lime. Text/Foto: Lennart Ekman
e-post: lennartekman@hotmail.com

Citron (Citrus limon)
Under medeltiden tog korsfararna med sig frukten som perserna kallade limum till Europa. Columbus tog med sig citroner på sina Amerikaresor, klokt nog. När Henrik VIII gifte sig med Anne Boleyn fick de en citron i bröllopsgåva som en symbol för evig kärlek! På 1500-talet fanns citroner i Gustav Vasas kryddförråd.
Jag hörde på 50-talet att mallorkinerna var sura på amerikanska turister som ville ha citronskivor sina drinkar och de betalade för citronerna. Vilken befängd idé.

Drakagave (Agave attenuata)
Min dotter Annika tog den här bilden av en blommande drakagave, agave del dragón. Fox tail, säger engelsmännen och det är ingen dum liknelse. Växten kommer från Mexico. Den blommar nerifrån mot spetsen och man kan följa hur insekterna svärmar längs med blomningen.

Påfågelblomster (Gazania)
Snart kan vi njuta av olika arter av Gazania i planteringarna. Det är en blomma från Sydafrika som tål det här klimatet. Det där med påfågel kommer sig av att man tycker sig se en ring av påfågelsögon längst ner på kronbladen.
Linné, som var noga med att hedra framstående forskare, gav greken Theodoros Gazes evig ära genom blommans släktnamn. Gazes verkade i Rom på 1400-talet.

Annons

Orkidéträd (Bauhinia variegata)
De underbara orkidéträden blommar tidigt. De kommer från Sydostasien och är heliga för buddister. På grund av bladens form kallas de också för kamelfotsträd.
Här har Linné hedrat Caspar Bauhin som i Schweitz 1596 utkom med verket Phytopinax. Det som gjorde Linné intresserad var att boken var den första, om än inte konsekventa, indelningen av växtriket med binär nomenklatur, alltså där varje växt tilldelas ett släktnamn följt av
ett artepitet. Linnés epokgörande och för många upprörande verk Species Plantarum kom 1753 och byggde på växternas sexualsystem med ståndare och pistiller.