Spansk peppar. De här vackra bären har starkare smak ju mindre de är. De största varianterna är paprika som ju inte smakar starkt, men kommer man till chiligruppen med t ex jalapeño så börjar det brännas ordentligt i munnen. Text/Foto: Lennart Ekman, e-post: lennartekman@hotmail.com

Spanskpeppar (Capsicum annuum)
Spanskpeppar är mycket nyttigt. Den innehåller dubbelt så mycket c-vitamin som citron. Det var i Sydamerika som de spanska erövrarna träffade på flera av de tusentals arterna som sedan kom hem till Spanien.

Hettan kommer av ämnet capsaicin som mest förekommer i fröna. Styrkan mäts i scoville och jalapeño kommer upp i 5000 scoville och skulle ni smaka habaneropeppar, som mäter 500 000 scoville, så hjälper det inte med att skölja munnen med vatten, möjligen hjälper sprit. En annan starksmakande art är kajennpeppar som är torkade frön av Capsicum frutescens. Den mest använda pepparn i världen är chilipeppar.

Kronärtskocka (Cynara scolymus)
När kronärtskockan går i blom ser man tydligt att det är en tistel med sin yviga blå plym. De gamla grekerna kallade växten för kaktos. Spanjorerna säger alcachofa. Om ni tycker att det är svårt att angripa den här grönsaken så kan ni gå in på Youtube och lära er av t ex Como preparar una alcachofa para cocinarla. Consejo comida saludable de Herbalife. Blir det för mycket med spanskan så pröva på samma film: How to prepare an artichoke for cooking. Healthy advice from Herbalife.

Annons

Korkek (Quercus suber)
För inte så länge sedan fick vi vindruvor levererade till Sverige i lådor där klasarna packats ner med korksmulor. Korkmjöl har de flesta av oss trampat på, det är materialet i korkmattor.
Korkarna i vinflaskor kommer kanske att ersättas helt av skruvkork och korkskruv bli ett museiföremål. Men här i Andalusien kan vi se korkekarna fortfarande, även om de stora bestånden försvinner efter hand.
Den yttersta barken på korkeken är väldigt skrovlig och bara användbar till enklare ändamål ofta i pulvriserat skick. Den kallas hankork och skärs bort efter ca 25 år. Lagret under kallas honkork och är av utmärkt kvalitet, lämpligt bl a till vinkork. Det lagret kan skattas omkring vart tionde år. Ni kan ana på bilden att man satt årtal på senaste skörden. Tack, Annika, för bilden.

Kvitten (Cydonia vulgaris)
Den här stenhårda frukterna växer på Afrodites eller i Rom på Venus träd därför passade det bra att ge blivande brudar en kvittenfrukt som bröllopsgåva.
På 1000-talet kom kvitten med arabiska läkare till Spanien som medicin mot magåkommor men man insåg att man också kunde ta tillvara kvitten genom att koka den med socker. På portugisiska heter kvitten marmelo och därmed föddes marmelad.