Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Så håller sig kungen ung

En kung som mår som en prins - Juan Carlos ((“Fotografía de DVirgili, cedida por la Casa de Su Majestad el Rey”.)
En kung som mår som en prins - Juan Carlos ((“Fotografía de DVirgili, cedida por la Casa de Su Majestad el Rey”.)
Spaniens Don Juan Carlos mår som en prins. Vid 71 års ålder försöker han skapa de bästa möjliga förutsättningarna. Sedan en tid tillbaka få¨r han regelbundna behandling mot åldrandets effekter på Clinica Planas i Barcelona


Av Elin Petersson

Behandlingen handlar varken om mirakel, plastikkirurgi eller ansiktslyft. Hans majestät väljer istället att dra fördel av vetenskapliga fynd för att i största möjliga mån fördröja den naturliga åldringsprocessen och behålla kroppens och intellektets prestanda, skriver dagstidningen ABC i en artikel över hur kung Juan Carlos håller sig i form.
Doktorerna Júlian Bayón och Manuel Sánchez har utarbetat en personlig behandlingsplan till Don Juan Carlos, allt för att behålla hans nuvarande mentala och kroppsliga fysik och på så sätt höja livskvaliteten och förhindra sjukdomar.

Belastningar
Behandlingen utgår från skillnaden i individens kronologiska ålder (det som händer från födelsen till idag) och den biologiska åldern, som avgörs av påfrestningar under livets gång.
Belastningar på kroppen består av obalanserad kost, brist på sömn, mycket stillasittande och stress exempelvis. Det är svårt att undvika en del av dessa, men en del kan vi kontrollera eller kompensera.
Clinica Planas undersöker noggrant patientens biologiska ålder. Genom blodprov, urinprov, salivprov, ekografi och röntgen avgörs drygt 300 biokemiska, immunologiska och genetiska parametrar som fastställer åldrandets effekt på kroppen. Kliniken utvärderar fettsyrorna, hormonnivåerna, risker för tumörer och andra hjärt- och kärl sjukdomar samt genomför en genetisk och immunologisk studie. Resultaten jämförs därefter med statistik över resten av befolkningen.

Åldrandeprofil
Efter ännu fler prover av bland annat lungor, njurar och lever genomförs också en neuropsykologisk utvärdering där man ser över patientens kostvanor, fysik, kroppens sammansättning av fett, muskler och vatten och undersöker de faktorer som styr nedbrytningen av cellerna.
Summan av alla dessa prover och undersökningar är en åldrandeprofil där patientens svagheter i åldrandeprocessen pekas ut, därefter rekommenderas en viss behandlingsmetod. Mest intressant av allt är dock bilden över den biologiska åldringen där nedbrytningshastighet och möjligheten att stoppa upp den målas upp över varje del av individen.

Behandlingsplan
Behandlingen är personligt anpassad där kost, motion, hälsotillskott, vitaminer, och i en del fall även mediciner, rekommenderas. Behandlingsplanen inkluderar också förändringar i ens livsstil, motionsförslag samt övningar för att kontrollera stress, stärka minnet, uppmärksamheten och koncentrationen. Med jämna mellanrum, genomförs kontroller för att utvärdera åldrandets utveckling i kombination med behandlingen.
En av behandlingens viktigaste punkter är kosten, då det är bevisat att en personligt anpassad kosthållning förlänger livet. Kostråden brukar komplimenteras med extra vitaminer, mineraler, mikronäringsämnen, antioxidanter och andra preparat.

Sportintresse
Hans majestät Don Juan Carlos har det dock svårt med behandlingsplanen emellanåt. Hemma på Palacio de la Zarzuela får han alltid näringsrik mat. Men under hans resor och representationsmiddagar (framför allt alla kanapéer) är det tuffare, skriver ABC. Dock har kungen tur, för sport och fysiska aktiviteter har alltid stått i centrum i hans liv. Tack vare hans disciplinerade sätt, finner han alltid tid för sin fysiska träning.
Behandlingen som Clinica Planas i Barcelona erbjuder ökad muskelmassa, bättre spänst, mindre fettprocent och ett större välmående, om behandlingsplanen följs. Immunsystemet stärks, kroppen står bättre emot förkylningar och andra infektioner. Cellförnyelsen förbättras som ger bättre livskraftighet, mindre celler förstörs, huden får bättre fuktnivå och elasticitet och sår läks snabbare.
Och självfallet, de intellektuella fördelarna är viktiga: bättre minne, koncentrationsförmåga, mental rörlighet, reflexer och större stresskontroll. Tiden stoppas inte men förhoppningsvis försenas dess effekter, säger kliniken till dagstidningen ABC.Hittar du inte det du söker kan du prova här: 

Google
 Vittsjö