Svenskamagasinet
Web



AKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

God mat med Göran Ufer

OST OCH SPENATFYLLT KALKONBRÖST
OST OCH SPENATFYLLT KALKONBRÖST
För mig är det julafton varje gång jag är ute och handlar. Alltid hittar man något nytt i matväg, gäller bara att ta sig tid och titta i alla kylmontrar och hyllor. Besök gärna små charkbutiker, frukt- och grönsaksaffärer, fråga och var nyfiken för de som jobbar i butikerna är bara glada och stolta att få dela med sig av sina kunskaper.


Av Göran Ufer

Ta exempelvis Mojama: Huelva är ju känt för sina fina jordgubbar men klimatet lämpar sej också för denna delikata saltade och lufttorkade tonfisk Bonito som med fördel äts mycket tunnskivad men en god olivolja och rostad mandel.
Burgos, queso fresco, en färsk ost gjord på fårmjölk som har en konsistens nästan som lite dallrig fromage och smakar näst intill ingenting. Men som komplement i soppor och framförallt i olika typer av sallader är den perfekt.

Den här gången har jag lekt lite med råvarorna och försökt att kombinera smakerna så att de ska passa varandra. Som avslutning använder jag en gammal reklamslogan:
”Man tar lite ost, lite kex och en smula fantasi”

Förrätt:
Pumpasoppa  4-6 port   Sopa de calabaza
500 g skalat och urkärnat pumpakött i mindre bitar
250 g cebollas- tierna, lök i knippe med gröna blasten kvar
11/2 – 2 liter kycklingbuljong
Cayennepeppar efter smak
11/2 dl grädda
½ tsk paprikapulver
Garnering: Burgosost och mojama och rostad mandel.
Koka pumpa och det vita av löken i buljongen tills pumpaköttet är mjukt. Krydda med cayennepeppar och eventuellt salt om buljongen känns tunn i smaken, mixa grönsakerna med lite av buljongen till en slät pure. Häll tillbaka i kastrullen och tillsätt grädden och låt den koka upp.
Småputtra i 20 min och smaka av med lite paprika pulver.
Garnera med en klick burgosost, finstrimlad mojama och rostad mandel.
Mojaman kan med fördel läggas i lite olivolja en timme före ätandet. Den blir då lite saftigare.
Don Condapo är ett ungt och fruktigt halvsött vitt vin från regionen Huelva som ackompanjerar denna rätt mycket bra.

VARMRÄTT
OST OCH SPENATFYLLT KALKONBRÖST (4 PERS)
800 gr kalkonbröst (pechuga de pavo)
125 gr De oveja Queso madurada ahumado
1,5 dl kycklingbuljong
färsk spenat (espinacas)
2,5 dl vitt torrt vin

Mängden grönsaker efter tycke och smak:
Den gröna blasten av cebollatierna
Sparris (esparragos)
Rättika (rabano)
Aprikos (albaricoque)
Gröna bönor (judias verdes)
Gurka (pepino)
Röd lök (cebolla roja)
Små fina potatisar

Gör små hål i kalkonbröstet och fyll dem med spenat och ost. Krydda med salt och peppar samt paprikapulver. Hetta upp en gjutjärnspanna med olivolja och bryn brösten gyllenbruna runt om. Häll på 2,5 dl vitt torrt vin och 1,5 dl kycklingbuljong, sätt på ett lock och ställ in i 175 grader i
ugn ca 20-30 min.
Under tiden, gör i ordning grönsakerna så att de är färdiga att bara vändas ner i wookpannan med lite olivolja.
Använd gärna buljongen från brösten att ha som sky på tallriken.

Jag skrev tidigare om julafton och vinet en Rioja Vina Pomal Reserva 1998 som vi provade till denna rätt, är en julgåva från mina mycket goda vänner och till denna middag mina kritiska provätare Agneta och Christer Nerman.

DESSERT
VALNÖTSRULLTÅRTA MED KÖRSBÄRSFYLLNING
100 gr finhackade valnötskärnor
1 ½ msk mjöl
½ tsk bakpulver
3 äggulor
3 äggvitor
2 msk farinsocker
1 tsk äkta vaniljsocker
4 msk socker
2 tsk florsocker

Smöra en bakplåt lätt i mitten och i hörnen. Täck med bakplåtspapper – smöret gör att pappret ligger still. Smöra pappret lätt och dofta över mjöl. Ugnen på 175 gr. Blanda nötter, mjöl och bakpulver. Vispa gulorna med farinsockret och 1 ½ matsked hett vatten i 5 minuter tillsätt vaniljsockret. Vispa vitorna hårda, blanda nöt/mjöl blandningen med de vispade gulorna och vänd till sist ner vitorna. Bred ut smeten på bakplåtspappret till ca 30x20 cm fyrkant.
Grädda i 20 min tills kakan är ljusbrun och känns spänstig. Låt svalna helt, strö florsocker på ett bakplåtspapper och vänd upp kakan på det, dra försiktigt bort pappret.

FYLLNING
Blanda yoghurt och vaniljsocker, bred ut det över kakan, strö sockret över yoghurten och sprid ut körsbären, rulla försiktigt ihop kakan, skär skivor och låt Er väl smakas.
Varför inte läppja på en god Brandy som avslutning…

VALNÖTSRULLTÅRTA MED KÖRSBÄRSFYLLNING
VALNÖTSRULLTÅRTA MED KÖRSBÄRSFYLLNING


Pumpasoppa, Sopa de calabaza
Pumpasoppa, Sopa de calabaza

Hittar du inte det du söker kan du prova här: 

Google
 













Vittsjö















Spanien Magasinet allt om Spanien