Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Är du vinterbadare?

Med hjälp av stenar har man skapat några grunda bassänger som har olika vattentemperaturer
Med hjälp av stenar har man skapat några grunda bassänger som har olika vattentemperaturer
Kanske det är dags för en vacker heldagsutflykt upp i bergen öster om Málaga, Sierra de Tejeda. Packa vattenflaska och badgrejer om ni vill ta ett hett vinterbad och följ den här beskrivningen


Av Britt-Marie Ekman
Foto Lennart Ekman

Från Velez Málaga på kusten kör man norrut efter skylten Zafarraya - Alhama de Granada. Utkanten av Velez är inte inspirerande, men strax efter åker man i ett vackert kuperat landskap, och snart ser man en stor vattenreservoar till vänster.

Z-kurvor
Det blir glesare med hus och långt framför en reser sig ett bergsmassiv, som längst upp öppnar sig i ett pass liknade Lapporten i Sverige. Innan man passerar den klättrar vägen i z-kurvor. Vägen är smal och det går bra att möta de stora truckar som kommer uppifrån.
Det är underbar utsikt nedåt dalen, och högst uppe på vänster sida kan man redan i jultid se de första vårblommorna, små blå iris. Vi brukar ta en fikapaus i den lilla byn Venta de Zafarraya, som är samlingsplats för alla de frukter och grödor som kommer från trakten. Fredagar är det en pytteliten marknad här.

Gigantisk köksträdgård
Vidare på väg mot Alhama de Granada passerar man en högslätt som kan liknas vid en gigantisk köksträdgård. Här odlas tomater, olika slags kål, majs, kronärtskockor, pumpor, sallad, gurkor, morötter, mm. Odlingarna ligger skyddade av omgivande berg. Vägen över slätten slutar i en skarp vänsterkurva.
Där finns, restaurang, hotell, kapell och en liten tjurfäktningsarena till vänster. Vägen slingrar sig sen uppåt genom skog av ek, och när skogen glesnat har man plötsligt de vita topparna av Sierra Nevada i blickfånget.
Långt nere i dalen ligger Alhama de Granada på kanten av en ravin. Staden har minnen av både romare och morer som utnyttjade bergens varma källor till bad. Fortfarande finns inom några kilometer ett spa, balneario som är öppet sommartid, men året runt kan man bada i det heta vatten som strömmar ut i floden.

A 336
Från Alhama tar man vägen A336 mot Granada. Den är lite svår att hitta. Man måste in i stan en liten bit och svänga andra vägen ner till vänster. Väl ute på rätt väg ser man strax innan en bro i en kurva skylten Balneario som pekar in på en smal väg mellan klippor. Själva badanläggningen ligger på andra sidan floden i en park som är avstängd med grindar. Djärva och oblyga badgäster smyger förbi grindarna, byter om lite krångligt under sin skylande handduk och kliver ner i floden till vänster om en bro. Bli inte förskräckt över badställets utseende, utan stig ner i det varma vattnet.
Hett vatten sprutar ut från sidan, och man har med hjälp av stenar skapat några grunda bassänger som har olika vattentemperatur, hetast närmast utsprånget.  Man får inte vara blyg eller tyckmycken, allt är mycket folkligt – och underbart skönt. Man blir törstig och lite yr om man badar för länge. Flera nyårsdagar har vi firat här med årets första utomhusbad.

Hem via Granada
Vill man inte ta samma väg tillbaka hem, har man två val, norrut mot motorvägen till Granada. Då får man en utsikt av vackert böljande fält. Eller tillbaka över högslätten och svänga in till höger mot samhället Zafarraya.
Vi valde denna gång det senare alternativet efter en mycket god lunch på Meson Diego vid Plaza de la Constitución i Alhama de Granada. Zafarraya ligger i en djup karstformation som ger ett mycket stenigt intryck.
Bergsformationerna är fantastiska. Vi passerade kalkbrott och ekdungar, och landskapet ändrades sen till stora olivodlingar innan vi via Villanueva de Trabuco, ett fredligt samhälle trots namnet, (trabuco = muskedunder) och Villanueva de Rosario letade oss fram till motorvägen mot Málaga.
En heldag att minnas och njuta av.
Vittsjö